xcounter
#

Хто має лише F-16 для захисту повітря, кулемет на підводних човнах у стилі Першої світової та інші новини тижня

15026
Пускові Patriot, фото - NATO Allied Air Command
Пускові Patriot, фото - NATO Allied Air Command

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня включно із тим, що румуни, попри замовлення на більш як півсотні танків Abrams, каже що їм потрібні додаткові типи

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

РФ ставить кулемети на субмарини

Профільні російські ресурси пишуть, що в акваторію Балтійського моря на випробування вийшов дизель-електричний підводний човен Б-587 "Великие Луки" проекту 677, будівництво якого відбувалось на потужностях в Санкт-Петербурзі.

Читайте також: Таємнича "Фурія 2" - в "Атлон Авіа" розкрили низку деталей про нову версію безпілотника
Російська субмарина Б-587
Російська субмарина Б-587 "Великие Луки" на випробуваннях, 12,7 мм кулемет встановлений на рубці, вересень 2024 року, фото з відкритих джерел

При цьому на фото цього підводного корабля під час ходових випробувань можемо побачити одну специфічну деталь, а саме - встановлений на рубці кулемет калібру 12,7 мм, очевидно для захисту від ймовірної атаки БПЛА чи морських дронів. Розповідаємо, як для захисту субмарини від дронів у РФ пішли на анахронізм з кулеметом в стилі Першої світової.

Бельгія без ППО

Вісторії з Бельгією треба одразу окреслити, що ця країна-учасник НАТО взагалі не має ніяких власних наземних засобів протиповітряної оборони, навіть для прикриття підрозділів сухопутних військ. Весь функціонал по захисту неба цієї країни мали "витягувати" на собі наявні F-16 у кількості орієнтовно півсотні одиниць, і схоже, що такий порядок речей бельгійських політиків та військових загалом влаштовував навіть перші 2 роки повномасштабної війни РФ проти України.

Стратегічно важливий для НАТО порт Антверпен у Бельгії
Стратегічно важливий для НАТО порт Антверпен у Бельгії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але практика показала, що в сучасних умовах бойових дій загрози з повітря є комплексними, на них треба відповідати також комплексно, і на цьому тлі в Бельгії почали здіймати тривогу. Розповідаємо про те, що спочатку Бельгія виявила, що у неї боєприпасів на 24 години війни, а тепер що в неї нема ППО, і треба Patriot.

Х-22

РФ у нейтральних водах Чорного моря атакувала цивільне судно з українською пшеницею, про що повідомив Президент України Володимир Зеленський. Який також додав фото пошкодженого судна, яке залишилось на плаву та дивом цілим екіпажем.

І цей епізод насправді був за крок до екологічної катастрофиа крок до екологічної катастрофи від удару РФ Х-22 з Ту-22М3 -замість судна з пшеницею міг бути танкер.

Румунські Abrams

Румунія зараз перебуває в процесі оновлення свого бронетанкового парку, зокрема ця країна очікує на поставку 54 танків M1 Abrams від США і заодно "прицінюється" до південнокорейських K2. Для самих румунських військових оновлення парку бронетехніки загалом перезріло, зараз їх танковий "кулак" складається з 5 батальйонів, оснащених машинами типів Т-55, TR-85 і TR-85M1 Bizonul, що виготовлялись за часів "Варшавського договору".

U.S. DoD
Abrams армії США під час навчань у Румунії, фото - US DoD

Розповідаємо, як румуни замовили 54 Abrams,

а тепер кажуть, що ці танки для вирішального удару й треба додаткові типи

.

Збитий Су-30СМ

Вранці 12 вересня 2024 року Головне управління розвідки повідомило, що під час операції в акваторії Чорного моря бійці спецпідрозділу ГУР МОУ збили із ПЗРК російський літак Су-30СМ, який належав до 43-го авіаполку морської авіації (місце базування – аеродром "Саки" в тимчасово окупованому Криму).

Таким чином, у ворога мінус один літак, і так заодно було підтверджено неофіційні повідомлення про можливу втрату окупантами Су-30 СМ, що до цього циркулювали у соцмережах. Розповідаємо, як поляки думали, що російський Су-30СМ над Чорним морем збив F-16 чи Patriot, і чому на це теж треба звернути увагу.

Читайте також: Чи можна РЕБом на 100% закривати окремі зони від "Шахедів" і скільки БПЛА вже "посадив" один з підрозділів