xcounter
#

Спочатку Бельгія виявила, що у неї боєприпасів на 24 години війни, а тепер що в неї нема ППО, і треба Patriot

158340
Пускові Patriot, фото - NATO Allied Air Command
Пускові Patriot, фото - NATO Allied Air Command

Гарна ілюстрація по інертності дискусій про обороноздатність, які можуть точитись в країнах Альянсу

В історії з Бельгією треба одразу окреслити, що ця країна-учасник НАТО взагалі не має ніяких власних наземних засобів протиповітряної оборони, навіть для прикриття підрозділів сухопутних військ. Весь функціонал по захисту неба цієї країни мали «витягувати» на собі наявні F-16 у кількості орієнтовно півсотні одиниць, і схоже, що такий порядок речей бельгійських політиків та військових загалом влаштовував навіть перші 2 роки повномасштабної війни РФ проти України.

Але практика показала, що в сучасних умовах бойових дій загрози з повітря є комплексними, на них треба відповідати також комплексно, і на цьому тлі в Бельгії почали здіймати тривогу.

Читайте також: Якщо не вийшло зробити САУ на 110 км, то варто звернути увагу на боєприпаси, де є цікаві варіанти
Стратегічно важливий для НАТО порт Антверпен у Бельгії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як пише місцеве видання 7sur7, спочатку полковник у відставці та експерт з питань національної безпеки Роджер Хаусен зробив гучну заяву про те, що Бельгія взагалі не має ніякого захисту від нападу з повітря, тому країна є буквально беззбройною та беззахисною.

Ну а слідом основний кандидат на пост нового прем’єр-міністра Бельгії Барт де Вевер, котрий якраз веде перемовини про утворення коаліції, країні потрібна термінова закупівля засобів протиповітряної оборони, зокрема тих же комплексів Patriot.

Тут треба окремо наголосити, що на території Бельгії розміщений один із критично важливих для усього Альянсу об’єктів інфраструктури, а саме – морський порт Антверпен, який у випадку необхідності має стати одним із ключових перевалочних пунктів при перекиданні військ та озброєння із США на Європейський континент у разі "великої війни" НАТО проти Росії. Тобто виходить так, що бельгійці про відсутність власної наземної компоненти ППО задумались із значним запізненням.

Навчання бельгійської армії, ілюстративне фото від Belgian Army

Ба більше, наразі картина виглядає і так, що бельгійські політики та суспільство загалом можуть навіть не дійти принципової згоди про необхідність купівлі тих же "Петріотів", не кажучи уже про конкретні параметри кількості, вартості та строку поставки.

Оскільки, як далі пише згаданий вище портал, бельгійські експерти ведуть мову про те, що Patriot наприклад неефективний у боротьбі проти малих БПЛА, тому мовляв треба будувати багаторівневу систему протиповітряної оборони за аналогією із "Залізним куполом", а це будуть затрати на рівні кількох десятків мільярдів доларів. Для ілюстрації, щорічні оборонні затрати Бельгії складають наразі орієнтовно 5,5 мільярдів доларів на рік.

На цьому тлі можемо згадати, що у грудні 2023 року уБельгії озвучили на скільки годин війни вистачить армії, і там мова була про те, що боєприпасів є усього на 24 години бойових дій, а далі б військо мали би воювати буквально камінням. Ну а майже за рік потому в тій же Бельгії заодно виявили, що у них нема своїх засобів протиповітряної оборони.

На перший погляд, така інертність в оборонних дискусіях може виглядати вкрай гідною подиву. Але з іншої сторони, маємо зробити поправку і на те, що Бельгія в своїй оборонній політиці робила ставку на тісну інтеграцію з Францією. Тому схоже, що активізація дискусій в Брюсселі про власні оборонні спроможності виникла на тлі якраз тверезого усвідомлення, що ставка на інтеграцію у воєнній сфері з французами все ж не дозволить "пропетляти" на тлі наростання воєнної загрози від Росії.

Читайте також: Про яку ще артилерію в ДПСУ відомо, бо реактивні міномети RAK-12 там не найбільш незвичайне