xcounter
#

Якщо не вийшло зробити САУ на 110 км, то варто звернути увагу на боєприпаси, де є цікаві варіанти

26024
Вогонь із САУ M109, фото ілюстративне, джерело - U.S. DoD
Вогонь із САУ M109, фото ілюстративне, джерело - U.S. DoD

Американські військові не відмовляються від планів озброїтися далекобійними САУ - з проєктом ERCA не вийшло через ствол, тож тепер увага прикута вже до боєприпасів

Сполучені Штати навесні цього року офіційно скасували програму своєї далекобійної артилерії під назвою, у рамках якої вже був створений прототип XM1299 - ідея полягала в тому, щоб САУ могли бити на відстань у 110 км, але під час реалізації проєкту виникли проблеми з експлуатацією ствола довжиною 58 калібрів, що стали причиною згортання програми.

далекобійна САУ
Прототип САУ ERCA з довжиною ствола 58 калібрів, фото - U.S. Army

Разом з тим, потреба у збільшенні дальності дії артилерійських систем нікуди не зникла, на чому нещодавно наголосила міністр армії США Крістін Вормут. "Ми й досі вважаємо, що у нас є потреба в артилерійській системі з такою дальністю [70+км], - цитує її слова видання The War Zone. І якщо з САУ збільшити дальність поки що не вийшло, то Вормут пропонує звернути більше увагу на інноваційні боєприпаси до артилерійських установок.

Читайте також: В яку країну вперше можуть відправити ракетну систему Typhon, яка може стріляти Tomahawk і зенітними SM-6

Хоча вона не говорила за якісь конкретні боєприпаси, але раніше цього року служба випустила запит на інформацію про снаряди зі збільшеною дальністю - вони мають бути сумісні з наявними артилерійськими системами з довжиною ствола 39 калібрів, а дальність їх має становити не менш як 65 км, а загалом в перспективі працювати на відстанях у понад 70 км. Ще одна умова - темпи виробництва до кінця десятиліття мають становити не менш як 300 боєприпасів на рік.

Серед варіантів може бути, наприклад, підкаліберний XM1155-SC від BAE Systems, який з надзвичайно високою швидкістю має максимальну дальність аж у 110 км, як заявляє виробник, стверджуючи, що саме їхній боєприпас має рекорд по дальності з наявної на озброєнні армії США самохідної артилерійської установки M109.

XM1155-SC
Художнє зображення XM1155-SC від BAE Systems

Чи General Atomics з їхнім проєктом Long Range Maneuvering Projectile (LRMP) - тут по суті йдеться про 155-мм плануючий боєприпас з висувними крилами зі збільшеною дальністю у порівнянні зі звичайними артилерійськими боєприпасами чи тим же Excalibur - заявляється можливість ураження цілей на відстані до 150 км.

Long Range Maneuvering Projectile (LRMP) артилерійський боєприпас
З презентації General Atomics

Також можна згадати, що у 2023 Boeing показала черговий удосконалений зразок далекобійного боєприпасу, який створюється разом із норвезьким виробником боєприпасів Nammo -

йдеться про 155-мм Ramjet

з прямоточним реактивним двигуном.

Щодо дальності, то розробники працюють над показником у 150 км. З "цікавинок" - для наведення на ціль на ньому використовується такий же "mission computer", як і на керованій авіабомбі JDAM.

Раніше Defense Express розповідав, що армія США розробляє план з модернізації своєї артилерії включно з гаубицями різних типів, а також далекобійними мінометами.

Потреба у проведенні цього конкурсу виникла після того, як у США вирішили скасувати програму далекобійної САУ ERCA або ж Extended Range Cannon Artillery — у рамках цього проєкту планували створити САУ, яка б могла знищувати цілі на відстані до 110 км, але через численні інженерні проблеми його зрештою вирішили закрити.

Читайте також: Про яку ще артилерію в ДПСУ відомо, бо реактивні міномети RAK-12 там не найбільш незвичайне