xcounter
#

Про яку ще артилерію в ДПСУ відомо, бо реактивні міномети RAK-12 там не найбільш незвичайне

6848
Причіпна 128-мм РСЗВ RAK-SA-12 на озброєнні українських прикордонників, травень 2023 року, фото - ДПСУ
Причіпна 128-мм РСЗВ RAK-SA-12 на озброєнні українських прикордонників, травень 2023 року, фото - ДПСУ

Про наявність яких типів артилерійських систем у підрозділів ДПСУ відомо за даними з відкритих джерел

Учора ми писали про те, що ДПСУ показали рідкісне відео зі 128-мм хорватською РСЗВ RAK-12, яку цілком доречно відносити навіть до класу реактивних мінометів. Відомо, що такі системи мають дальність стрільби до 8,5 кілометрів, боєзапас в 12 пострілів ця установка може відстріляти за 10 секунд, але доступний режим і стрільби одиночними пострілами в темпі один реактивний снаряд за секунду.

Про важливість наявності такої зброї в розпорядженні наших захисників ми пояснювали, коли писали про те, що ЗСУ відродили реактивні міномети, і можливо це найкраща зброя проти "піхотних штурмів" росіян. А тепер ми хочемо підійти до цієї теми з дещо іншої сторони.

Читайте також: В яку країну вперше можуть відправити ракетну систему Typhon, яка може стріляти Tomahawk і зенітними SM-6

А саме – узагальнити дані у відкритому доступі по тому, які взагалі типи артилерійських систем є у розпорядженні підрозділів Державної прикордонної служби, які воюють проти російських нападників на фронті, і це заодно нам ще раз підкреслить важливість таких систем, як хорватські RAK-12, навіть якщо такі установки виглядають занадто екзотично.

Можемо тут почати з повідомлення у вересні 2023 року про те, що прикордонники показали стрільбу із 100-мм гармати БС-3 родом ще з 1940-х. Коли і звідки бійці підрозділів ДПСУ могли отримати такі раритетні гармати – дані відсутні, це була взагалі перша відома поява БС-3 в розпорядженні захисників. Пізніше, у жовтні 2023 року, такого типу гармати з’явились і в розпорядженні одного з підрозділів ЗСУ безпосередньо на фронті

Тут можемо вказати, що БС-3 виготовлялись серійно наприкінці 1940-х років, всього було виготовлено 3,8 тисяч гармат цього типу, дальність стрільби за "паспортними" характеристиками – до 20,8 кілометрів, темп ведення вогню – до 8 пострілів на хвилину.

Далі можемо звернути увагу також і на те, що у серпні 2024 року ДПСУ показала навчальні стрільби своїх артилерійських розрахунків із зенітних гармат КС-19. До того моменту такого типу зенітні гармати у жовтні 2023 року "засвітились" у розпорядженні однієї з бригад тероборони, при чому це був незвичайний "ган-трак" на шасі Tatra.

Джерела надходження для складових Сил оборони України зенітних гармат КС-19, які також "родом" з 1940-х років – невідомі. Можемо тут навести "паспортні" характеристики таких артсистем: максимальна дальність та висота ведення вогню – до 20 кілометрів та 15 кілометрів відповідно, темп стрільби – 15 пострілів на хвилину. Які фактичні характеристики при стрільбі можуть наразі видавати ці гармати, наразі не є відомим.

Наведені вище приклади максимально наочно демонструють, що нашим захисникам в усіх складових Сил оборони України, зокрема в лінійних підрозділах ДПСУ, потрібно якомога більше сучасних артсистем. А поки ця потреба остаточно не закрита, то доводиться вдаватись до різного роду варіантів, як наприклад реактивні міномети RAK-12 походженням з Хорватії.

Читайте також: У Бундесвері пояснили, як збираються перемогти РФ, якщо боєприпасів є на 2-3 тижні максимум