xcounter
#

ДПСУ показали рідкісне відео зі 128-мм хорватською РСЗВ

4073
Хорватські причпіні РСЗВ RAK-SA-12, фото – ДПСУ, автори фото: Петро Задорожний, Маркіян Лисейко
Хорватські причпіні РСЗВ RAK-SA-12, фото – ДПСУ, автори фото: Петро Задорожний, Маркіян Лисейко

ДПСУ вперше показали ці РСЗВ навесні минулого року, вони можуть нищити рашистів на відстані у понад 8 км

Пресслужба Державної прикордонної служби України оприлюднила нове відео, в якому бійці ДПСУ розповідають, як свого часу стали на захист нашої землі. Серед усього, на відео ДПСУ також показали досить рідкісні кадри роботи хорватської реактивної системи залпового вогню.

"Ворог не здається та намагається просунутись на Харківському напрямку, але прикордонники руйнують усі його плани. Завдяки реактивній системі залпового вогню RAK-12 українські військові щодня зменшують кількість російської техніки", - йдеться у дописі ДПСУ.

Читайте також: Як "Вепр" виявився несподіванкою для росіян і допомагав ЗСУ два тижні тримати позицію

Нагадаємо, про те, що ДПСУ отримали на озброєння ці хорватські РСЗВ стало відомо у травні минулого року, системи RAK-SA-12 від компанії Madlerd "засвітилися" на фотозвіті служби з нагоди Дня прикордонника, скільки всього таких систем отримала Україна не повідомлялося.

Задекларована дальність дії таких РСЗВ становить 8540 м, всього установка має 12 пускових, відстріляти їх залпом можна трохи менш як за 10 секунд, одиничними пострілами - із темпом одна ракета за секунду. Є можливість здійснення дистанційного управління, довжина кабелю становить 25 м.

РСЗВ
Фото: Офіс Президента України
Фактично, у контексті отримання хорватських RAK-SA-12 можна говорити про відродження реактивних мінометів, і така зброя може бути ефективною проти піхотних штурмів росіян.

У червні 2023 ДПСУ демонстрували систему з реактивними снарядами M63 HE.

Раніше Defense Express розповідав, що у РФ вирішили поставити корабельний бомбомет РБУ-1200 "Ураган" на станину від ЗУ-23-2, створивши такий собі аналог німецького реактивного міномета Nebelwerfer часів Другої світової війни.

РБУ-1200 "Ураган"
Рашистський гібрид із РБУ-1200 "Ураган" та станини від ЗУ-23-2, зображення з відкритих джерел
Дальність цього корабельного бомбомета становить всього 1200 м, темп вогню незначний, для відстрілу всіх п’яти реактивних снарядів потрібно аж дві хвилини.
Читайте також: Російські "воєнкори" завили, що Вірменія передала Україні С-300 та інші ЗРК: чи реально