xcounter
#

ЗСУ відродили реактивні міномети, і можливо це найкраща зброя проти "піхотних штурмів" росіян

52288
 Причіпна 128-мм РСЗВ RAK-SA-12 на озброєнні українських прикордонників, травень 2023 року, фото - ДПСУ
Причіпна 128-мм РСЗВ RAK-SA-12 на озброєнні українських прикордонників, травень 2023 року, фото - ДПСУ

Реалії повномасштабної війни проти РФ породили запит на цікавий вид зброї, який ми нижче й проаналізуємо

На початку травня Держприкордонслужба показала, що отримала на озброєння зокрема 128-мм причіпні РСЗВ типу RAK-SA-12 виробництва Хорватії. Такі системи мають 12 направляючих, із яких можна відстрілювати реактивні снаряди із темпом 1 ракета в 1 секунду, або ж залп в 12 снарядів за 9,6 секунд.

Маса повністю спорядженого RAK-SA-12 складає всього 960 кг; для розгортання на позиції уже зарядженої такої РСЗВ треба до 1 хв 30 сек, для розгортання із дозарядкою – до 3 хв 30 сек, для згортання з бойової позиції – до 1 хвилини. Дальність стрільби із RAK-SA-12 складає від 800 до 8000 метрів, при цьому є опція стрільби із виносного пульта на відстані до 25 метрів від пускової установки.

Читайте також: Нові рідкісні кадри, як ЗСУ використовують високоточні ракети APKWS в "дуеті" з Humvee
Причіпна 128-мм РСЗВ RAK-SA-12 на озброєнні українських прикордонників, травень 2023 року, фото – Офіс Президента України

Якщо узагальнити усі заявлені характеристики, то цю систему можна назвати чимось середнім між "класичним" мінометом 120-мм та легкою гаубицею 105-мм, котра однак може "вивалити" на голову окупантів аж 12 реактивних "подарунків" всього за 10 секунд стрільби.

Схоже, що для самих хорватів RAK-SA-12 є скоріше експортним виробом. Бо, якщо опиратись на дані The Military Balance 2022, збройні сили Хорватії такі РСЗВ зараз не мають на озброєнні, в строю мають лише 21 систему БМ-21 "Град" та шість M92 Vulkan. Тому тут може бути два варіанти – або Хорватія як учасник формату "Рамштайн" сама запропонувала поставити RAK-SA-12 для Сил оборони України, або ж із нашої сторони був запит на такі системи для українських воїнів.

Хорватські РЗСВ M92 Vulkan калібру 122-мм, ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, сам факт отримання RAK-SA-12 виглядає як логічний розвиток експериментів наших захисників по темі "імпровізованих РСЗВ" на пікапах.

Тут можемо згадати зокрема систему "Сівалка ВМ-8" з блоками на 16 пускових для відстрілу некерованих авіаційних ракет С-8. Перевагою "Сівалок" під С-8 є зокрема можливість зняти блок для відстрілу НАР у випадку пошкодження пікапа, можливим мінусом – дальність стрільби С-8 у штатному режимі складає всього 4-5 кілометри.

Або ж – "Град" на пікапі, де на автомобільному шасі можуть розміщатись як правило три направляючі для відстрілу 122-мм некерованих реактивних снарядів. Дальність і точність стрільби за таких умов достеменно невідомі, але в умовах дефіциту інших засобів ураження проти російських окупантів навіть і таке імпровізоване озброєння виглядає ефективним.

"Град по-партизанськи" на пікапі, фото - 129 бригада територіальної оборони

Зазвичай вважається, що поява подібних систем в руках наших захисників є "симптомом" нестачі "класичних" РСЗВ для знищення російських окупантів. Хоча подібна проблема вирішується усіма можливими способами, наприклад – рашистів б’ють уже навіть румунські РСЗВ в строю ЗСУ.

Але схоже, що "Гради" на пікапах, "Сівалки" із С-8 чи ж хорватські RAK-SA-12 доцільніше відносити до окремого класу озброєнь – реактивні міномети, котрі цілком можуть стати найкращою зброєю проти піхотних штурмів армії РФ. І відповідно, таку зброю варто масштабувати у виробництві з використанням потужностей державних чи приватних підприємств.

Імпровізована РСЗВ "Сівалка" ВМ-8" на шасі HMMWV, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Дрон за сотні доларів проти 240-мм міномета: ефектне знищення "Тюльпану" на відстані 10 км