xcounter
#

До румунських РСЗВ в ЗСУ ставилися скептично, але схоже, що вони вже б’ють рашистів в Україні

6764
РСЗВ APR-40
РСЗВ APR-40

Це вперше, коли румунські РСЗВ помічені в Україні

У мережі шириться відео з румунськими реактивними системами залпового вогню, які, як стверджується, вже використовуються Збройними Силами України на полі бою. Це вперше, коли РСЗВ з Румунії засвітилися в Україні – раніше про передачу цих машин не повідомлялося.

Якщо конкретніше, то на відео можна побачити румунські РСЗВ APR-40 – коли та скільки машин було поставлено наразі невідомо, та й взагалі раніше до передачі цих систем ЗСУ ставилися доволі скептично.

Читайте також: Румуни понад 30 років назад провели реальний бій Т-55 проти Т-72, і на такий результат не очікував ніхто

Нагадаємо, APR-40 фактично є ліцензійною копією радянської РСЗВ БМ-21 "Град". Була прийнята на озброєння у 1978 році. Як основу для машини було обрано шасі вантажного автомобіля DAС.

Щодо кількості машин, яка теоретично могла б бути поставлена Україні, то згідно з даними Military Balance, станом на 2022 рік всього на озброєнні румунського війська перебувало 134 одиниці РСЗВ APR-40, тому цілком ймовірно, що може йтися і про декілька десятків машин.

Також тут варто зауважити таке – що Румунія також має на озброєнні й модернізований варіант своєї РСЗВ APR-40 під назвою Larom, про яку ми розповідали раніше – головною особливістю цієї машини є можливість використовувати різні пускові контейнери – як для вогню стандартними 122-мм ракетами, так і для вогню 160-мм ракетами IMI LAR Mk.4.

РСЗВ LAROM. Фото: Romanian Ministery of Defence
РСЗВ LAROM. Фото: Romanian Ministery of Defence

Втім, з урахуванням того, що цю модернізацію румуни розробляли спільно з Ізраїлем (і для реекспорту машин відповідно потрібен дозвіл цієї країни), малоймовірно, що з APR-40

в Україну також приїхала й удосконалена версія. Тим паче, що згідно з даними Military Balance, станом на 2022 рік румуни мали в активі набагато менше LAROM у порівнянні з APR-40

– всього 36 одиниць.

Читайте також: Румуни зрозуміли, що довго чекатимуть на Abrams, тому поки модернізують свою копію Т-55