xcounter
#

Як "Вепр" виявився несподіванкою для росіян і допомагав ЗСУ два тижні тримати позицію

8969
Роботизована платформа "Вепр", фото Олени Худякової/АрміяInform
Роботизована платформа "Вепр", фото Олени Худякової/АрміяInform

Військовослужбовці роти "Гонор" розповіли, як використовують на полі бою роботизовану платформу "Вепр"

Сили оборони України розширюють використання на полі бою роботизованих платформ - як у кількісному, так і в якісному плані, водночас виробники представляють низку нових наземних "безпілотників", призначених для виконання різних місій. У цьому контексті цікавим є досвід використання такого озброєння на полі бою проти російського окупаційного війська.

Бійці роти "Гонор" 108-го окремого механізованого батальйону "Вовки Да Вінчі" 59-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка станом на сьогодні мають досвід експлуатації низки різних роботизованих платформ, як розповідає видання АрміяInform. Передусім йдеться про роботизовану "Вепр", яку нещодавно було допущено до експлуатації міністерством оборони України.

Читайте також: Зенітні FPV-дрони дібралися й до рідкісних БПЛА рашистів: Сили оборони нищать "експериментальні" дрони
Роботизована платформа
Роботизована платформа "Вепр", фото Олени Худякової/АрміяInform

Це гусенична багатофункціональна платформа, призначена для виконання низки різних типових для такого озброєння завдань - доставка вантажів, евакуація поранених, мінування та розмінування місцевості, розвідка, також можна встановити озброєння. За даними видання, станом на липень цього року на полі бою експлуатувалися декілька десятків наземних роботів "Вепр".

Робот має бронювання, військові відзначають високий рівень захищеності платформи. Зокрема боєць Вадим з позивним "Ара" згадує, як росіяни намагалися 16 раз знищити його скидами з "Мавіків", але "Вепр" зміг й далі виконувати поставлене завдання. Військовий з позивним "Логіст" відзначає легкість в управлінні таким озброєнням.

Роботизована платформа
Роботизована платформа "Вепр", фото Олени Худякової/АрміяInform

У підрозділі з цією роботизованою платформою є своя цікава історія - "Вепр" два тижні поспіль забезпечував військових на позиціях боєприпасами тощо, тоді як росіяни не могли його вистежити.

"Підвозили воду, БК, різне обладнання, росіяни ніяк не могли зрозуміти, як наші трималися весь цей час, адже не помічали цих доставок", - цитує видання бійців підрозділу.

Роботизована платформа
Роботизована платформа "Вепр", фото Олени Худякової/АрміяInform

Щодо ТТХ цієї наземної платформи, то від батареї залежно від навантажень може працювати аж до півтори доби. Дальність дії на полігоні була перевірена до 6 км, але в реальних умовах в ній потреби поки що немає, бо працюють фактично на "нулі". Відзначається, що "Вепр" може тягнути до тонни ваги.

Раніше Defense Express розповідав, які характеристики має нова розробка від "Української бронетехніки" під назвою Protector.

Читайте також: Замість відправити на звалище на безпілотні БТР тестують сучасні "апгрейди"