xcounter
#

Зенітні FPV-дрони дібралися й до рідкісних БПЛА рашистів: Сили оборони нищать "експериментальні" дрони

7044
Російський дрон "Мерлин-ВР", фото ілюстративне
Російський дрон "Мерлин-ВР", фото ілюстративне

Розвідувальний безпілотник "Мерлин-ВР" був вперше представлений лише у 2021 році та піарився як "унікальний високотехнологічний дрон"

Сили оборони України протягом декількох днів за допомогою зенітних FPV-дронів збили вже щонайменше два розвідувальні безпілотники "Мерлин-ВР" - вчора, 8 вересня, Національна гвардія України оприлюднила відео, як цей дрон був збитий бійцями зенітного ракетно-артилерійського дивізіону "Рубіж" на Лимано-Куп’янському напрямку.

Водночас сьогодні, 9 вересня, волонтер Сергій Стерненко оприлюднив відео з ураженням іншого "Мерлин-ВР" за допомогою FPV-дрона, безпілотник російського окупаційного війська було уражено бійцями 38-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ.

Читайте також: Росіяни бідкаються на українські зенітні дрони, але починають вигадувати засоби протидії

Загалом "Мерлин-ВР" можна назвати досить рідкісним російським дронам у порівнянні з тими ж Zala чи "Орланами", хоча це не вперше, коли ЗСУ збивають цей російський дрон - зокрема на тому ж порталі Oryx зафіксовано втрату росіянами двох таких дронів, причому один з них - трофейний.

Росіяни позиціюють свій "Мерлин-ВР" як експериментальний розвідувальний безпілотник, він був вперше представлений у вересні 2021 року, а вже у червні 2022 року Силами оборони України було вперше збито цей дрон, і наші фахівці отримали можливості детально роздивитися, що ж є всередині цього безпілотника.

Зокрема росіяни використовують в ньому французькі тепловізійні матриці Lynred (Ulis) PICO1024, а замість паливного бака була встановлена пластикова каністра, ймовірно для здешевлення виробництва. Також в ньому було знайдено ізраїльську лінзу та китайський стартер-генератор.

"Мерлин-ВР"
Збитий "Мерлин-ВР", фото - Павел Кащук

Другий випадок збиття російського "Мерлин-ВР" було зафіксовано у січні 2023 року - доволі рідкісні випадки ураження цього дрона можуть свідчити про те, що у РФ все ж таки вирішили не запускати у масове виробництво цю розробку і надають перевагу іншим своїм зразкам.

Щодо тактико-технічних характеристик цього розвідувального БПЛА, то тут з відкритих джерел відомо лише те, що він має максимальну висоту польоту до 5000 м і тривалість перебування у повітрі до 10 годин. За різними джерелами, може переносити від 6,5 до 8 кг корисного навантаження. Розробник - НДІ сучасних телекомунікаційних технологій, що базується у Смоленську.

Загалом сьогодні зенітні FPV-дрони стали повноцінним засобом ураження російських розвідувальних безпілотних літальних апаратів. Для розуміння масштабів - наприклад, підрозділ Signum 93-ї ОМБр нещодавно відзвітував, що протягом короткого проміжку часу вони фактично вибили майже всі ворожі "очі" в районі, а це 49 російських дронів, з яких 36 одиниць - Zala, сім - Supercam, п’ять - "Орлани" і один "Ланцет".

Читайте також: У РФ дехто згадує й ЗСУ-57-2 проти українських дронів, але це навряд чи стане реальністю