xcounter
#

Росіяни бідкаються на українські зенітні дрони, але починають вигадувати засоби протидії

Росіяни бідкаються на українські зенітні дрони, але починають вигадувати засоби протидії
23888

У стані ворогів "криза жанру", а контрзаходів українським зенітним FPV-дронам у РФ немає

Українські зенітні дрони, які взяли на себе роль перехоплювачів російських розвідувальних та навіть ударних БПЛА, стали "кісткою в горлі" для ворога. На їх рахунку вже десятки російських дронів типу Zala та "Орлан-10", при цьому різниця у вартості між дроном-перехоплювачем та ціллю - сотні, якщо не тисячу разів.

Але протиставити їм зараз у РФ просто нічого. Окрім того, у ворога відчувається брак ідей, про що свідчать ряд пропозицій, які були опубліковані у профільному російському Telegram-каналі, який присвячений темі БПЛА.

Читайте також: Boeing пропонує одному з сусідів України купити ще вертольотів - але поки все на дуже ранніх стадіях

Зокрема пропонується спробувати встановити на розвідувальні БПЛА детектори FPV-дронів, які мають попереджати про появу перехоплювача на дальності 100 метрів. Цю систему може доповнити додаткова купольна камера, яка буде оглядати верхню полусферу розвідувального дрона і з якою має працювати окремий оператор. Також пропонується доволі сумнівна ідея поставити детектор звуку, який має "почути" зенітний дрон.

Такі нововведення, на думку росіян, мають забезпечити саме попередження про загрозу. Якщо уявити, що все буде працювати відповідно фантазії авторів, це вже дозволить оператору розвідувального БПЛА, як мінімум, збільшити швидкість до максимальної та спробувати відірватись від переслідувача.

А на додачу пропонується встановлювати на розвідувальні БПЛА малопотужний РЕБ, який буде інтегрований до бортової системи живлення. Або встановлювати "сіткомет", який має допомогти відбити атаку.

Зазначимо, що обидва засоби є дискусійними, зокрема комплекс РЕБ, це не абстрактна річ, а виріб, який працює на відповідних частотах, які мають бути аналогічні тим, що на FPV-дроні. Більше того, на літальних апаратах далеко не завжди є запаси місця, ваги та енергетики для встановлення додаткової апаратури. А "сіткомет" навіть на спеціальних квадрокоптерах-мисливцях залишається екзотикою.

Окрім того, ворог пропонує протидіяти українським зенітним-дронам і організаційно. Зокрема наносити на розвідувальні БПЛА великі номери для ідентифікації та за допомогою постійного перехоплення відеосигналів FPV-дронів фіксувати наближення перехоплювача та попереджати операторів.

Таким чином, з огляду на такий ряд пропозицій, вочевидь у ворогів поки немає рішення щодо протидії українським зенітним дронам. А це ще один бал на користь цього засобу, який дійсно може бути кращим за традиційні зенітні ракети.

Читайте також: У РФ дехто згадує й ЗСУ-57-2 проти українських дронів, але це навряд чи стане реальністю