xcounter
#

Boeing пропонує одному з сусідів України купити ще вертольотів - але поки все на дуже ранніх стадіях

5475
CH-47F Chinook Block II, фото - Boeing
CH-47F Chinook Block II, фото - Boeing

Boeing вже має угоду від Польщі на майже сотню Apache, а тепер висуває нову пропозицію вже із важкими транспортними гелікоптерами CH-47F Chinook Block II​

Американська компанія Boeing на виставці MSPO-2024, що минулого тижня проходила у польському місті Кельце, зробила офіційну пропозицію Польщі щодо закупівлі важких транспортних гелікоптерів CH-47F Chinook Block II - за словами керівника розвитку бізнесу програму вертикального злету в компанії Адама Ходжеса, пропозицію зробили після того, як протягом останніх декількох місяців компанія вела перемовини з представниками Польщі.

Загалом з матеріалу видання Breaking Defense виходить, що CH-47F Chinook Block II для Польщі це, ймовірно, передусім ініціатива американської компанії, тоді як Польща ще не визначилася з потребою і її програма важких транспортних гелікоптерів знаходиться ще на початковому етапі. Зокрема Ходжес відмовився розповідати деталі про те, скільки ж гелікоптерів можуть закупити поляки.

Читайте також: Польща хоче купити ще 180 танків K2, але схоже, що це турбує деяких місцевих політиків

У випадку, якщо Польща все ж таки вирішить провести конкурс на важкий гелікоптер, то Chinook може знову зіштовхнутися зі своїм конкурентом CH-53K King Stallion від Lockheed Martin, як це було в Німеччині - нагадаємо, що німці у січні 2021 року оголосили новий тендер на важкі гелікоптери, і там вибір був якраз між зразками від Boeing та Lockheed Martin.

Зрештою стало відомо, що Німеччина таки обрала Chinook від Boeing - 60 гелікоптерів обійдуться німцям орієнтовно у 8,7 млрд доларів, але це включно з інфраструктурою, низкою супутнього обладнання та послуг, навчанням пілотів тощо.

гелікоптер Chinook
CH-47F Chinook Block II, фото - Boeing
Водночас просування ще й свого важкого гелікоптера від Boeing виглядає логічним кроком щонайменше з урахуванням того факту, що раніше цього року поляки уклали масштабний контракт на інший гелікоптер від цього виробника - Польща все ж таки закупила 96 AH-64E Apache за 10 млрд доларів

, і це для них був фактично рекордний контракт по закупівлю озброєння.

Крім того, варто згадати, що поляки також хочуть закупити ще 32 літаки для своїх повітряних сил, і серед варіантів також розглядається й F-15EX від тієї ж Boeing - причому в компанії пропонують навіть часткову локалізацію цього літака, зокрема й з прицілом на зовнішні ринки. Нагадаємо, що конкурентами для F-15EX є такі літаки, як F-35 та Eurofighter Typhoon.

І якщо Польща таки обере F-15EX, то зможе обирати між двома двигунами для цих літаків - Pratt & Whitney на тій же MSPO запропонувала полякам для оснащення цих винищувачів свої двигуни F100, хоча стандартно F-15EX оснащуються F110-129 від General Electric.

Читайте також: "Атлон Авіа" у Польщі показала оновлену "Фурію" А2-С