xcounter
#

Німеччина передумала та оголосила новий тендер на важкі гелікоптери: обиратимуть американські

1760
Рендер пропозиції від Boeing на поставку CH-47F Chinook для німецької армії
Рендер пропозиції від Boeing на поставку CH-47F Chinook для німецької армії

Попередній тендер німецьке Міноборони скасувало у вересні 2020 року, посилаючись на фінансові проблеми

Міністерство оборони Німеччини вирішило відновити конкурс на закупівлю важких гелікоптерів для потреб бундесверу.

Про відновлення конкурсу сповістили представники німецького концерну Rheinmetall, котрий в свою чергу є партнером американської компанії Lockheed Martin, пише портал Janes.

Читайте також: ​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: деталі проекту
Ланка гелікоптерів CH-53K King Stallion готується до злету. Саме такі гвинтокрили, серійне виробництво яких стартувало в 2018 році, збиралась постачати для німецької армії компанія Lockheed Martin

Попередній було скасовано у вересні 2020 року, і причин для цього було декілька. За попереднім задумом, німецькі військові хотіли купити від 40 до 60 нових важких гелікоптерів для заміни застарілих гвинтокрилів CH-53G, останній із яких доведеться списати в 2030 році.

На таку закупку бундесвер мав бюджет в 2,8 мільярди євро. І передбачалось, що німці придбають уже готовий зразок гелікоптера, що виробляється серійно та стоїть на озброєнні країн НАТО. Конкурсний відбір було запущено в 2017 році, його учасниками стали американські фірми Boeing та Lockheed Martin.

А ось це - гелікоптер CH-53G, які був прийнятий на озброєння 48 років тому, і заміну якому саме намагається знайти бундесвер

В теорії, німецькі військові могли б просто обрати або CH-47F Chinook, або ж CH-53K King Stallion, уже на початку 2021 року підписати контракт, в 2023 році отримати перші гелікоптери. А по факту – бундесвер почав ускладнювати вимоги до "конкурсних" моделей, по суті – німецька армія забажала, щоб учасники конкурсу розробили "з нуля" новий важкий гелікоптер. "Цінник" виріс від 2,8 мільярдів євро до 5,6 мільярдів євро.

На фоні пандемії Covid-19 німецьке Міноборони мусило урізати затрати, і в підсумку – від купівлі у вересні 2020 року нових вантажних гелікоптерів довелось відмовитись.

Свої гелікоптери CH-53G бундесвер використовує як "робочу конячку", для логістичного забезпечення та безпосереднього перекидання військ

Щоб хоч якось виправити ситуацію із технічним станом парку гелікоптерів, бундесвер в грудні 2020 року провів тендер на технічне обслуговування та ремонт своїх застарілих Sikorsky CH-53G. Підряд отримав концерн Rheinmetall, угода укладена на п’ять років. Роботи мають стартувати у березні 2021 року, на базі 64 вертолітної ескадрильї німецьких ВПС у місті Діпхольц.

Як раніше повідомляв Defence Express, бюджетний комітет Бундестагу Німеччини схвалив контракт із Airbus на поставку 31 гелікоптера NH90 для національних військово-морських сил. Сума угоди складає 2,3 мільярди євро. За попередніми даними, свої нові гелікоптери німецький флот має отримати в 2025 році.

NH90 прийдуть на заміну гелікоптерам Sea King, які служать в німецьких ВМС ще з 1969 року
Читайте також: Sikorsky і Boeing представили удосконалений гелікоптер Defiant-X: вдвічі більша швидкість та нові можливості