xcounter
#

Sikorsky і Boeing представили удосконалений гелікоптер Defiant-X: вдвічі більша швидкість та нові можливості

5092
Sikorsky і Boeing представили удосконалений гелікоптер Defiant-X: вдвічі більша швидкість та нові можливості

Новий гелікоптер Defiant X буде вдвічі швидше за попередника та забезпечить повітряно-десантним силам Армії США "безпрецедентну мобільність на полі бою"

Компанії Sikorsky і Boeing (належать корпорації Lockheed Martin) представили удосконалену версію свого нового гелікоптера, одного з двох кандидатів, що має замінити легендарний UH-60 Black Hawk в армії США.

Проєкт отримав назву Defiant X і розроблявся в рамках конкурсу Future Long-Range Assault (FLRAA) армії США. Цей гелікоптер створювався на базі демонстратора технологій SB 1 DEFIANT, який під час випробувань демонстрував швидкість до 380 км/год (для порівняння – UH-60М Black Hawk має крейсерську швидкість у 227 км/год).

Читайте також: ​Великобританія почала озброюватись новою версією ударного вертольота AH-64 Apache
UH-60М Black Hawk гелікоптер
UH-60М Black Hawk

Максимальна швидкість гелікоптера Defiant X не повідомляється, однак стверджується, що він буде літати вдвічі швидше за Black Hawk.

Така швидкість стане можливою завдяки використанню двох наборів співвісних пропелерів. Таке розташування стабілізує літальний апарат, залишаючи хвостову частину відкритою для інших цілей.

У новому гелікоптері додатковий простір використовується для встановлення штовхаючого гвинта, що дає йому друге джерело тяги. Defiant X також має більш обтічну форму, ніж у Black Hawk, що позитивно впливає на його льотні характеристики.

Новий гелікоптер оснащений системою дистанційного управління, яка перетворює фізичні рухи пілота в електричні сигнали, які, своєю чергою, передаються у бортовий комп’ютер, який перетворює рухи пілота в команди для управління літаком.

Гелікоптер з гаубицями
Гелікоптер з гаубицями М777

Defiant X матиме велику вантажність: на це натякає фото з буксированою гаубицею М777, яку Black Hawk, наприклад, підняти просто не в змозі.

Новий літак також має бути більш маневреним за попередників, завдяки чому він зможе літати достатньо низько над лісами, а також діяти у мегаполісах, які, на думку військових, будуть полем бою майбутнього.

Попри те, що на фото Defiant X неозброєний, серійні версії літака, ймовірніше, будуть мати якусь зброю. Одним з варіантів можуть бути дистанційні системи озброєння на кшталт CROWS, що використовуються для наземної техніки, та забезпечують високу точність й можливість використання на високій швидкості.

Конкурентом Defiant X буде Bell V-280 Valor – обирати переможця будуть у 2022 році. Перші гелікоптери армія повинна буде отримати до 2030 року.

Читайте також: "Мотор Січ" відремонтує гелікоптери Афганістану: "Вертольоти Росії" дуже обурені