xcounter
#

"Мотор Січ" відремонтує гелікоптери Афганістану: "Вертольоти Росії" дуже обурені

10836
З 2001 року США придбали для ВПС Афганістану 80 гелікоптерів Мі-17
З 2001 року США придбали для ВПС Афганістану 80 гелікоптерів Мі-17

Російський вертолітобудівний холдинг вчергове намагається "атакувати" українське підприємство – конкурента

"Українські підприємства ризикують життям американських і афганських військових" - під таким гучним заголовком 7 грудня ц.р., прес-служба "Вертольоти Росії" спробувала вчергове очорнити вітчизняних авіабудівників. Прогнозуємо, прес-реліз відразу підхватили найбільш одіозні російські ЗМІ.

Згідно з повідомленням російського холдингу, капітальний ремонт двох гелікоптерів Ми-17В-5 ВПС Афганістану на українських "Мотор Січ" та "Авіакон" є "нелегітимним" і "Вертольоти Росії" знімають з себе відповідальність за подальшу безпечну експлуатацію зазначених машин.

Читайте також: Ан-148 в РФ стоять під парканом: немає українських запчастин
Мі-17В-5
Гелікоптер Мі-17В-5 ВПС Афганістану під час висадки

"Цей ремонт слід вважати нелегітимним, оскільки він буде виконаний без участі й контролю з боку розробника (АТ "НЦВ Міль і Камов") і виробника (АТ "КВЗ") даного типу гелікоптерів", - написали в прес-службі холдингу.

"Холдинг "Вертольоти Росії" повідомить всі зацікавлені російські та іноземні організації і відомства про внесення українських компаній в список авіаремонтних підприємств, які здійснюють нелегітимний ремонт вертолітної техніки російського виробництва", - продовжились погрози зі сторони росіян.

Мі-17В-5
Гелікоптер Мі-17В-5 (бортовий номер "726"), побудований на ВАТ "Казанський вертолітний завод" для ВПС Афганістану. 2012 рік / Фото: Руслан Алієв

Проте навряд чи це сильно занепокоїть реальних власників цих гелікоптерів – США (а саме вони придбали всі Мі-17 Афганістану), скоріш все буде навпаки.

Міністр
Колишній Міністр оборони України Андрій Загороднюк та стратегічний радник від США Дональд Вінтер під час вручення сертифікатів

Нагадаємо, у вересні 2019 року стратегічним радником від США Дональдом Вінтер Міноборони України були передані сертифікати Сполучених Штатів, які дозволять підприємствам українського оборонно-промислового комплексу ремонтувати гелікоптери типу "Мі" для іноземних замовників.

Мі-171
Гелікоптер Мі-171 ВПС Іраку

Ще тоді в Defense Express припустили, що таким чином американці хочуть легітимувати кваліфіковані підприємства з ремонту гелікоптерів, які свого часу були придбані США для Афганістану та Іраку. Оскільки вже тоді було відомо, що Агентство НАТО з забезпечення та закупівель (NSPA) та Багатопрофільне авіаційне спеціалізоване управління Міноборони США (MASPO) кілька років шукали компанії, які зможуть провести капітальний ремонт багатоцільових гелікоптерів Мі-17 (Мі-8) ВПС Афганістану. При цьому до російських виробників вони звертатися не збирались.

Власне тоді росіяни теж дуже обурились, але не їм вказувати США де і хто буде ремонтувати придбані Сполученими штатами гелікоптери.

Мі-17В-5
Гелікоптер Мі-17В-5 ВПС Індії (індійський військовий номер ZP5166)

Варто додати, що це не перша спроба очорнити українські авіабудівні підприємства з боку РФ. Так, у вересні цього року "Вертольоти Росії" зверталися до ВПС Індії з листом, в якому стверджували, що тільки вони єдиним представником для проведення капітального ремонту і постачання частин для гелікоптерів Мі-17В5 та двигунів ВК-2500-03.

Мі-17-1В
Відремонтовані гелікоптери Мі-17-1В ВПС Індії (індійські військові номери Z3345, Z3353 і Z3354) на АТ "Новосибірський авіаремонтний завод" 04.10.2017 / Фото: Владислав Бєлов

При цьому в листі відзначалося що Російська Федерація відкликала ліцензію на капітальний ремонт двигунів ВК-2500-03 у "Мотор Січ" у 2018 році.

Причина таких дій – виграний "Мотор Січ" тендер на капітальний ремонт двигунів ВК-2500-03 встановлених на індійських Мі-17.

ВК-2500-03
ВК-2500-03 на сайті "Мотор Січ"

Як повідомили в одному з індійських ЗМІ, представники Міноборони Індії були збентежені цією інформацією. Проте ще більш вони б були шоковані, якби уважно роздивилися, хто є виробником "російських" двигунів - а це саме "Мотор Січ", а не "ОДК-Климов", котре й досі не в змозі закрити потреби у двигунах навіть при будівництві нових російських гелікоптерів, а до виробництва більш старих машин, на кшталт індійських, взагалі відношення не має.

Читайте також: Перу підтвердило контракт на постачання Ан-178