xcounter
#

Перу підтвердило контракт на постачання Ан-178

7490
Онлайн-демонстрацію з місця складання літака Ан-178 для перуанського замовника
Онлайн-демонстрацію з місця складання літака Ан-178 для перуанського замовника

Поки російські ЗМІ намагаються продати МВС Перу літаки, що навіть не літають, за рахунок "місцевих експертів", перуанці підтвердили контракт на постачання Ан-178

Зокрема, відомий своєю сумнівною підбіркою публікацій російський ресурс inosmi.ru у середу, 11 листопада 2020 року, видав читачам переклад статті на маловідомому сайті Federación de Periodistas del Perú.

Там, "місцевий експерт" Рікардо Зідано (який насправді працює в відомому своєю пропагандою державному російському холдингу Russia Today й РИА Новости та проживає в Москві) 9 листопада ц.р. "розкриває" очі на "кричущий непрофесіоналізм та корупцію, які перетворили Ан-178 в "літак-невидимку".

Читайте також: "Антонов" просять передати Мінстратегпрому
Ан-178
Прототип Ан-178 (зн 001) в цеху "Антонов" на імпортозаміщенні російських вузлів

Автор наводить безліч пунктів, яки начебто мають доказати те, що Ан-178 це не той літак, який потрібний МВС Перу, а їм потрібні з незрозумілих причин "аналоги" з РФ.

Наприклад те, що "літак не має міжнародної сертифікації" - однак вона взагалі не потрібна для подібних апаратів, призначених для силових структур. Чи присутність на підписанні контракту місцевого генерала Альфредо Вильдосо Рохаса, якого наразі звинувачують у корупційній закупці медичних масок на півмільйона доларів – взагалі незрозуміло яке це відношення має можливостей українського літака.

Ан-178
Простий "перуанський експерт" живе в Москві та працює на найбільш одіозній та брехливій російські ЗМІ

До речі, навіть звільнення Айвараса Абромавичюса з поста гендиректора ДК "Укроборонпром" та його слова про те "що за п'ять років підприємство "Антонов" не виготовило жодного літака, і уточнення, що Ан-178 для Національної поліції Перу - один з п'яти літаків, які перебували в провадженні" та ствердження, що Абрамовічус "був причетний до корупційних схем в Україні", теж є аргументом.

Ан-178
"Корупційний" Айварас та представник перуанської сторони

Однак, все це (та інші аргументи які можна досить довго розглядати та коментувати) просто сміх, у порівнянні з основним посиланням цієї експертизи від журналіста Russia Today – "Росія відновила версії важких літаків Іл-76 та середнього літака Іл-112, що являють собою реальну альтернативу літаку Ан-178".

Нагадаємо, Ан-178, який "начебто" виграв тендер у літаків C-27J Spartan та CASA C-295, що за ствердженнями московського перуанця, ймовірно, є аналогом чи то важкого, чи то середнього (коли легкий Іл-112В став "середнім" відомо лише редакції RT) літаків, хоч це, звісно, просто брехня.

Транспортні літаки
Взагалі незрозуміло, чому перуанці, якщо їх навіть і не влаштує Ан-178, мають замість літаків, що брали участь у тендері - C-27J Spartan (зверху ліворуч) та CASA C-295 (зверху праворуч) купувати російські літаки зовсім іншого класу (Знизу надрозробки Іл-476 та Іл-112В)

Найбільший гумор цім рекламаціям дають прості факти поточної ситуації з виробництвом цих літаків РФ. Зокрема, російські підприємства вже 10 років не можуть навіть просто налагодити виробництво для власної армії цих самих Іл-76. Попри вивіз устаткування з ташкентського заводу та повну технічну документацію на літак, оборонні замовлення для ВКС РФ постійно зриваються.

"Військово-транспортній авіації поставлені тільки три літаки (Іл-476) з п'яти запланованих, постачання двох, що залишилися, перенесено на 2020 рік" - так прокоментували російські ЗМІ виробництво важких серійних транспортних літаків для власної армії на 2019 рік.

Іл-76МД-90А
Щоб показати неспроможність РФ в будуванні навіть старих літаків, достатньо подивитися на те, як будуються серійні Іл-76МД-90А - На фото другій побудований у 2020 році на АТ "Авіастар-СП" військово-транспортний літак Іл-76МД-90А (заводський номер 0204, реєстраційний номер RF-78659) до початку льотних випробувань. Хоч його викатка відбулася ще у березні ц.р. вперше в повітря його підняли чомусь лише у вересні. Якщо пригадати, що цей літак за планом мав бути відправлений замовнику ще минулого року, та те, що з 2012 року з 39 замовлених та профінансованих Іл-76МД-90А отримано лише 10 (включно з прототипом за які з бюджету РФ заплатили 139,42 млрд рублів) будь-які заяви про спроможність будувати літаки виглядає як фарс

Іл-112В за останні роки взагалі став еталоном повної не компетенції РФ в створенні нового літака власними силами. Нагадаємо, це перероблений проект Іл-114 початку 90-х років, який за планами мав піти у серію ще у середині минулого десятиріччя. Проте, обіцянки російських посадовців недуже допомогли у створенні заміни радянським транспортам Ан-26 та Ан-24. Навіть після повного розриву співробітництва з Україною у 2014 році та вкидання мільярдів в цей проект.

За останні 6 років неодноразово писалося про зрив строку зі створення цього транспортника, навіть про повне закриття проекту. Нарешті у березні 2019 року перший прототип Іл-122В здійснив свій перший політ… Після 15 хвилин у повітрі відбувся відказ одного з двигунів, літак посадили…і все.

Іл-112В
Перший дослідний зразок легкого турбогвинтового військово-транспортного літака Іл-112В (сн 01-01, рн 41400) у першому польоті в супроводі літака-лабораторії Іл-114ЛЛ. Воронеж, 30 березня 2019 / Фото: Олександр Мартинов

Пройшло понад 1,5 роки, однак Іл-112В так і не відновив льотні випробування. Не відновив по дуже простій причині – він просто не готовий взагалі. За словами конструктора цієї машини, вона недороблена і не потрібна навіть Міноборони РФ (оскільки замість 5 запланованих тонн вантажу – проти 18 тонн в Ан-178, була здатна нести лише близько 1,5).

Через 1,5 роки після першого "вдалого" льотного випробування ситуація не дуже змінилася – наразі в ЦАГІ проводяться випробування щодо зменшення маси літака. За планом лише ці випробовування будуть здійснюватися до 2023 року.

Іл-112В
Перероблений макет Іл-112 під час випробувань в "трубі" ЦАГІ. Вересень 2020 року

"У Центральному аерогідродинамічному інституті (ЦАГІ) розповіли, як хочуть полегшити масу Іл-112В. Зробити це планують за рахунок використання полегшених мотогондол, компонентів шасі та інших елементів. Дані зміни ніяк не вплинуть на характеристики міцності Іл-112В", - повідомило видання rg.ru у вересні цього року.

Більш того, навіть випробування "в трубі" ще дуже далекі від кінцевого результату.

Іл-112В
Гонка двигунів літака першого льотного прототипу Іл-112В під час візиту міністра промисловості РФ Мантурова на початку жовтня цього року

"Представник ЦАГІ Віталій Губський повідомив, що на полегшеному варіанті отримано порівнянний рівень аеродинамічних характеристик. Наступний етап випробувань - дослідження шарнірних моментів доопрацьованих органів управління на моделі напівкрила літака Іл-112В в аеродинамічній трубі Т-102", - додається в "Російський газеті".

А отже, про яку взагалі заміну Ан-178 на Іл-112В (які насправді й не є літаками одного класу за ТТХ) може йти мова? На відміну від нелетючого міфічного російського "пєпелаца", Ан-178 має досить непогані характеристики, що неодноразово демонстрував публічно на міжнародних авіасалонах.

Важливо також додати, що українська сторона оперативно відреагувала на чергову російську брехню та 5 листопада 2020 року провела перуанським партнерам онлайн-демонстрацію з цеху, де на замовлення Міністерства внутрішніх справ Республіки Перу будують літак АН-178.

Від української сторони у відеоконференції взяли участь представники ДП "Антонов" та ДП ДГЗП "СпецТехноЕкспорт", МЗС України та посольства України в Перу.

Своєю чергою, перуанського замовника представили керівники Управління з адміністративних та фінансових питань Міністерства внутрішніх справ Перу, Національної поліції Перу, Офісу з питань стратегічних закупівель управління авіації Національної поліції Перу.

"Два місяці тому ми виконали кінцеве стапельне складання фюзеляжу цього Ан-178 для Національної поліції Перу. Після цього були проведені роботи з кінцевого складання планера літака. Виготовлені та встановлені такі агрегати, як хвостове оперення, центроплан, консольні частини крила. Кесон крила пройшов випробування на загальну герметичність. Розпочато монтаж систем, в тому числі системи кондиціонування та протипожежної системи", - відзначив в.о. генерального директора ДП "Антонов" Сергій Бичков під час презентації.

Ан-178
Ан-178 для МВС Перу у серпні 2020 року

Сергій Бичков додав, що вже виготовлено пілони та практично всі агрегати потрібні для навішування двигунів. Ведуться роботи зі встановлення дверей та люків.

Зі свого боку представники перуанської влади запевнили, що контракт на постачання АН-178 є діючим і не існує жодних причин для його розірвання.

Читайте також: На початку 2021 року буде завершено будівництво імпортозаміщеного Ан-178: МВС та ЗСУ збираються замовити 28 таких літаків (відео)