xcounter
#

"Мотор Січ" допоможе Грузії модернізувати гелікоптери Мі-8

1067
Гелікоптери Мі-8 та Мі-24 ЗС Грузії на аеродромі у липні 2011 року / Фото: В'ячеслав Фірсов
Гелікоптери Мі-8 та Мі-24 ЗС Грузії на аеродромі у липні 2011 року / Фото: В'ячеслав Фірсов

В Тбілісі днями був підписаний відповідний тристоронній меморандум

Делегація української приватної компанії "Мотор Січ" (входить до ГС "Ліга оборонних підприємств України") днями відвідала Тбілісі, де провела низку зустрічей з місцевими виробниками ОВТ та представниками Міністерства оборони Грузії.

Під час візиту відбулося сформування тристороннього меморандуму між "Мотор Січ", державним військовим науково-технічним центром "Дельта" (ДержНТЦ Delta) і "Тбілавіамшені" (колишній "Тбіліський авіаційний завод").

Читайте також: Як на "Мотор Січ" проходили випробування нових лопатей для гелікоптерів: відео та подробиці майбутнього виробництва

Шляхи поглиблення співпраці між українським виробником авіадвигунів та армією Грузії було обговорено під час зустрічі делегації з міністром оборони цієї країни Іраклієм Гарібашвілі. Також на цій зустрічі були присутні заступник міністра оборони Джаншер Бурчуладзе, директор ДержНТЦ "Дельта" Зураб Азарашвілі та представники "Мотор Січ" на чолі з керівником компанії Вячеславом Богуслаєвим.

Тбілавіамшені
Цех заводу "Тбілавіамшені"

"В рамках візиту української делегації ДержНТЦ ''Дельта'' сформульовані подальші перспективи й перехід на новий етап співробітництва. В рамках меморандуму про співпрацю в галузі розвитку військового підприємництва партнери будуть реалізовувати спільні проекти, які будуть включати капітальний ремонт і модернізацію багатофункціонального гелікоптера Мі-8", - відзначили в оборонному відомстві Грузії.

Су-25
Штурмовики Су-25 ЗС Грузії перевозять на ремонт у липні 2020 року

Нагадаємо, в середині минулого року стало відомо про масштабний план Міноборони Грузії з ремонту та модернізації всього наявного парку штурмовиків Су-25 (10 бойових машин та два у навчально-бойовій версії Су-25У) й ударних гелікоптерів Мі-24 (два Мі-24В і три Мі-24П).

Мі-24
Ударні гелікоптери Мі-24 ЗС Грузії перевозять на ремонт у липні 2020 року

Всі наявні машини були розібрані на авіабазі "Марнеулі" (де знаходились на зберіганні) та доправлені на підприємство "Тбілавіамшені", де їх планують відремонтовані та модернізовані спільними силами фахівців підприємства й ДержНТЦ "Дельта".

Мі-8MTV
Гелікоптери Мі-8MTV та Bell UH-1 "Ірокез" ЗС Грузії

За даними з відкритих джерел відомо, що ЗС Грузії також мають на озброєнні близько 15 гелікоптерів Мі-8MTV, які у 2014 році планували замінити на американські гелікоптери Bell UH-1 "Ірокез".

Читайте також: "Мотор Січ" відремонтує гелікоптери Афганістану: "Вертольоти Росії" дуже обурені