xcounter
#

Польща хоче купити ще 180 танків K2, але схоже, що це турбує деяких місцевих політиків

3325
Колона танків K2, ілюстративне фото з відкритих джерел
Колона танків K2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Які питання виникають по ходу реалізації домовленостей про ОБТ для польського війська

Канцелярія Сейму Польщі 27 серпня 2024 року опублікувала запит на адресу Міноборони від депутата Яна Варжеха, представника франкції "Право і справедливість". Цей запит стосується планів польського уряду укласти з Південною Кореєю контракт на поставку ще 180 танків типу K2, по яким уже передбачається часткова локалізація за участі польської оборонної промисловості.

А в свою чергу, таке замовлення відбуватиметься за рамковою угодою на купівлю загалом 1000 танків типу K2, яку Південна Корея та Польща уклали ще в липні 2022 року.

Читайте також: Яка ще деталь важлива для БМП в строю ЗСУ, окрім двигуна та бойового модуля
Танки K2 польської армії, фото - Міноборони Польщі

Як далі зазначає в своїй публікації польський портал ZBiAM, автор запиту пише про те, що мовляв поточні заяви керівництва країни та інші фактори дозволяють стверджувати, що контракт на ще 180 танків Польща цьогоріч може й не підписати.

При цьому наводяться такі причини: мовляв, існуючі домовленості передбачають занадто малий рівень локалізації виробництва K2 на потужностях польського ОПК, начебто мова там лише про установку польських систем зв’язку й не більше.

Водночас, наводяться нарікання, що мовляв польський ОПК не готовий починати роботи по локалізації K2 в обумовлений строк, що в свою чергу може зашкодити обороноздатності самої Польщі.

K2PL (джерело фото: @btvt2019)

На цьому тлі автор запиту ставить до Міноборони Польщі питання про те, що робить відомство для прискорення перемовин з південнокорейськими колегами по темі поставок танків, і що загалом може завадити реалізації угод по ОБТ.

Цікаво, що в публікації самого порталу наводяться дані, що зараз Військо Польське уже має в своєму розпорядженні 51 танк K2, і ще 33 машини цього типу мають надійти до кінця 2024 року.

Раніше Defense Express писав про те, що на початку серпня в Польщі розкрили, скільки в них уже зараз є танків K2, та скільки мають поставити у 2024 та 2025 роках.

Читайте також: Знайдена відповідь, що за це за дивні зелені проміні з неба помічають наші бійці й тут не місце жартам