xcounter
#

Знайдена відповідь, що за це за дивні зелені проміні з неба помічають наші бійці й тут не місце жартам

158410
Зелений промінь у ночі (ілюстрація згенерована ШІ)
Зелений промінь у ночі (ілюстрація згенерована ШІ)

Зелені промені у ночі з неба у ночі повільно рухаються над місцевістю, можуть супроводжувати техніку чи світити на позицію

Відомий фахівець у галузі зв'язку Сергій "Флеш" Бескрестнов підняв доволі дивну тему. До нього почали звертатися військові з проханням пояснити, що це за незрозумілі невідомі промені зеленого кольору з неба. За описом, їх можливо побачити лише у ночі, вони повільно рухаються, але можуть супроводжувати техніку, чи статично закріпитись в одному районі. Все це відбувається в абсолютній тиші.

Згодом виявилось, що такі промені помічаються регулярно. І за декілька годин після підняття питання до фахівця звернулись десятки військових, які їх бачили.

Читайте також: РФ в 2022 році мала реактивний дрон Е95М за $50 тис, чому їм знадобилась "Гербера"

У коментарях до публікацій з'явився цілий ряд припущень. Але попри зовсім недоречні дописи щодо "НЛО", а також припущення щодо лідара китайського супутника DAQI 1, вдалось з'ясувати про те, що мова йде про дійсно небезпечну річ.

Як виявилось мова йде про російські дрони, які оснащені новим модулем від Zala, який оснащений тепловізором та лазерним цілевказівником Z-16IRQ-V/L.

Таке навантаження вочевидь пропонується на БПЛА типу Z-16, які активно використовує російська армія. Водночас цілком ймовірно що цей лазерний далекомір може встановлюватись в інші дрони.

Zala Z-16
Zala Z-16

А сама лазерна підсвітка необхідна для наведення боєприпасів з напівактивними лазерними головками. В першу чергу це артилерійський 152-ммснаряд "Краснополь", 120- та 122-мм "Китолов-2", а також деякі авіаційні ракети включно з Х-38МЛЭ, а також вільнопадаючі кориговані авіаційні бомби типу КАБ-500Л.

Варто додати, що такі боєприпаси в армії РФ мають відносно обмежене розповсюдження, якщо порівнювати з арміями НАТО, де лазерна підсвітка є основним засобом цілевказання. Але мова йде про дуже серйозну загрозу, бо точність такої системи наведення доволі висока. Також вона звісно не залежить від РЕБ, як супутникова навігація, бо керований боєприпас летить на лазерну пляму.

Водночас видимість лазерного променя у російській системі, вочевидь є недоліком та демаскуючим фактором цього модуля. Зазвичай лазерний промінь для підсвітки цілі має бути невидимим в оптичному спектрі, бо він випромінює в інфрачервоному діапазоні та ще й повинен мати відповідну модуляцію. Відповідь на питання, чому російський лазер для підсвітки став видимим вочевидь потребують розбірки такого модуля зі збитого дрона.

Читайте також: Як може виглядати українська балістична ракета з дальністю 600-700 км та які є аналоги у світі