xcounter
#

РФ в 2022 році мала реактивний дрон Е95М за $50 тис, чому їм знадобилась "Гербера"

7512
Рашистський дрон-повітряна мішень Е95М та комплекс для запуску, зображення з відкритих джерел
Рашистський дрон-повітряна мішень Е95М та комплекс для запуску, зображення з відкритих джерел

Дещо з ретроспективи по російським БПЛА-"обманкам" проти нашої ППО

Коли йде про мова про те, що росіяни використовують ті чи інші типі безпілотників з тим, щоб відволікати нашу протиповітряну оборону, особливо дрони типу "Гербера", то тут варто заодно згадувати й про "витоки". А саме - як агресор взагалі почав використовувати БПЛА для протидії нашій ППО, і що це були за БПЛА.

Тут оповідь варто почати з такої ретроспективи. У травні 2022 року з’явились повідомлення про те, що в перші тижні повномасштабного вторгнення армія РФ активно використовувала"копійчані дрони" Е95М вартістю всього 50 тисяч доларів кожен, що першопочатково створювались як БПЛА-мішені, але у березні-травні 2022 року під час боїв на Київщині, Донеччині та Харківщині застосовувались як "приманки" для наших засобів ППО.

Читайте також: Як може виглядати українська балістична ракета з дальністю 600-700 км та які є аналоги у світі
Інфографіка видання АрміяInform, що розповідає про характеристики дрона Е95М

Ці дрони серійно вироблялись в 2012-2016 роках, загалом російська армія мала 400 таких безпілотників. Конструктивна особливість цих Е95М полягала в тому, що їх можна було по суті називати реактивними дронами, оскільки там стояв пульсуючий повітряно-реактивний двигун ВРД М135, котрий за одними даними працював на бензині, за іншими – нефрас.

Так, тут мова про те, що на цьому російському дроні стояла такого ж типу силова установка, як у свій час на німецьких "Фау-1" часів Другої світової війни. Який звук при цьому видавав пульсуючий реактивний двигун при польоті на V-1 – можна почути ось на цьому відео.

Якщо уже повертатись до ретроспективи саме нашої війни проти РФ, то можемо зауважити, що після травня 2022 року згадок про застосування російських Е95М у відкритому доступі не було. Це в чомусь можна назвати закономірним, оскільки при усіх своїх можливих перевагах ці "копійчані дрони" мали як мінімум одну явну ваду – дальність застосування усього 50 кілометрів.

"Копійчані дрони" в даному випадку навмисне беремо в лапки в тому числі й тому, що заявлена вартість на рівні 50 тисяч доларів за одиницю насправді могла не відображати реальної вартості та складності виготовлення виробу. І цілком могло вийти так, що цей показник був скоріше "адміністративним", та нав'язаним від Міноборони РФ.

У серпні 2023 року були повідомлення про те, що в рамках форуму "Армия-2023" російська компанія "Эникс", котра виготовляла Е95М, показала вдосконалений варіант цього виробу під назвою Е17МП, що мав відрізнятись зокрема збільшеною (але без деталізації) дальністю польоту, та можливістю використання стандартного авіаційного гасу в якості палива.

Однак на цьому згадки про Е95М та його "наступників" власне й губляться. А от за певний час потому, тобто уже в липні 2024 року ми почули про новий рашистський дрон "Гербера", створений зокрема для відволікання засобів нашої ППО.

Ця коротка ретроспектива мала цілком практичну мету – показати еволюцію, в рамках якої російські загарбники починали з концепції використання реактивних БПЛА для протидії нашим захисникам неба, але потім перейшли до поршневих дронів, котрі для себе явно розцінили як більш практичніші.

Читайте також: Українська балістична ракета долетить до Москви, Сочі та Саратова - названо дальність