xcounter
#

Російський дрон з пінопласту має назву "Гербера": у РФ виклали красномовне відео, яке багато чого пояснює

29603
Дрон "Гербера", маркування на хвості "ЫЫ" та тризначний номер
Дрон "Гербера", маркування на хвості "ЫЫ" та тризначний номер

Попри те, що дрон "Гербера" у РФ називають "молодшою сестрою" Shahed-а, мова йде про БПЛА з абсолютно іншими цілями та можливостями

У РФ опублікували відео з новим дроном, який був збитий у ніч на 24 липня та не був одразу ідентифікований. Це той самий дрон, який має фюзеляж із пінопласту та зібраний з доволі низькою культурою виробництва.

І попри це, ворог все ж таки вирішив їм похизуватись та показав відео, завдяки якому не лише стала відома назва нового БПЛА - "Гербера", а й ряд додаткових і доволі важливих деталей.

Читайте також: У РФ заявили про серійне виробництво МиС-35 - що це за зброя

Слід зазначити, що оригінальне відео розповсюджено російським підрозділом "Сталинские соколы", який тісно пов'язаний із "Алабугою", де виробляються Shahed-и. І саме зображення цього іранського дрона, разом із радянським прапором, зображено на шевроні підрозділу. А з огляду на те, як і з чого зібрано вже російську "Герберу", вочевидь саме іранський дрон для працівників "Алабуги" залишається недосяжною верхівою технологій.

Як заявлено, "Гербера" може вироблятися у трьох варіантах: дрон радіоелектронної розвідки, камікадзе, або хибна ціль. З огляду на те, що відомо про збитий зразок, то перехоплено було не версію для завдання ударів.

дрон гербера
"Гербера" ззовні та всередині

Водночас саме ударна версія заслуговує додаткової уваги. Для наведення на ціль використовується телевізійний канал з доволі посередньою камерою. Таким чином наведення на термінальній ділянці здійснюється оператором вручну, як FPV-дроном.

Дрон Гербера

Тобто точність залежить від майстерності оператора. І на відео якраз зафіксовано, як оператор схибив. І те, що відео з цим дублем було опубліковано вже прямо говорить, що кількість "Гербер" у ворога наразі обмежена кількість. Але тут окремо цікавий факт наявності на дроні камери, в той час, коли Shahed атакує закладену у пам'ять точку координат.

Дрон Гербера

Це може натякнути на те, що дальність польоту дрона із бойовою частиною достатньо мала і знаходиться у межах дальності прямого радіозв'язку. Тобто у межах декількох десятків кілометрів та до сотні кілометрів, якщо використано ретранслятор. Але перша збита "Гербера" була оснащена 4G-модемом, що дозволяє у певних районах мати швидкісний канал зв'язку для передачі відео.

Варто зазначити, що наразі під питанням залишається дальність польоту цього дрона. Але цілком вірогідно, що вона може вимірюватись у межах від 300 км без бойової частини. Тобто задачі розвідки, зокрема фіксації роботи радіолокаційних систем із передачею інформації у режимі онлайн, знову ж, через українську мобільну мережу, для цього БПЛА можливі. Як і використання у ролі хибної цілі, яка має відносно малу вартість.

Читайте також: РФ кинула на Кубу фрегат без ракет, важлива деталь про F-16 в Україні та інші новини тижня