xcounter
#

РФ кинула на Кубу фрегат без ракет, важлива деталь про F-16 в Україні та інші новини тижня

4640
F-16, фото - U.S. DoD
F-16, фото - U.S. DoD

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня, включно з подробицями про те, що Україні запропонували легкий ударний вертоліт Bell 407M

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

F-16 в Україні

На фоні дуже й дуже затягнутого очікування багатофункціональних винищувачів F-16 у небі України Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський озвучив дуже важливу деталь їх реального майбутнього бойового використання.

Читайте також: США розібрались з катастрофою В-1B Lancer у січні 2024 року, і там цікаві результати
F-16
Фото - U.S. DoD

За його словами ці літаки повинні триматися від лінії фронту на відстані 40 км та більше, через ризик того, що ворог зможе їх збити. Але у будь-якому випадку вони дозволять Повітряним силам України ефективно працювати проти російських крилатих ракет та уражати наземні цілі. Розповідаємо про дійсно важливу деталь щодо реальної ролі та можливостей F-16 у небі України.

Удар по аеродромах РФ

Відбувся новий "гуркіт" українських БПЛА-камікадзе по стратегічно важливих об’єктах на території РФ. Зазначається зокрема, що наші далекобійні дрони в ніч на 27 липня 2024 року поцілили по нафтопереробному заводу в Рязані, та по аеродромах стратегічної авіації РФ "Енгельс", "Дягилево" та "Оленья".

Український далекобійний дрон "Лютий"
Український далекобійний дрон "Лютий", фото ілюстративне

На даний момент зазначається, що за наявними даними нашим безпілотникам вдалось пошкодити мінімум один Ту-22М3 на аеродромі "Оленья", результати влучання по інших об’єктах наразі уточнюються. Водночас, в публічному просторі циркулюють дані про те, що в районі аеродрому "Енгельс" було чути кілька "прильотів", хоча місцева адміністрація заявляла про начебто "збиття" усіх БПЛА.

РФ знову відправила на Кубу свої кораблі

РФ продовжує гримати зброєю перед носом у США та після демонстраційної відправки на Кубу у червні двох найновіших кораблів фрегат "Адмирал Горшков", який є носієм ракет "Циркон" та атомного підводного човна "Казань", Кремль відрядив ще одну групу кораблів.

Фрегат "Неустрашимый" БФ РФ
Фрегат "Неустрашимый" БФ РФ

При цьому про це знову стало відомо завдяки заяві міноборони Куби, а не через повідомлення Москви. І саме Гавана оголосила, що з 27 по 28 липня прибуде фрегат "Неустрашимый", навчальний корабель "Смольный", які приписані до Балтійського флоту, а також танкер "Ельня" Чорноморського флоту. Водночас відправкою на Кубу фрегата "Неустрашимый", на якому взагалі немає протикорабельних ракет, у РФ знову довели, що їм все одно якою зброю гримати.

Вертоліт Bell 407M

Американська компанія Bell запропонувала Україні озброїтись легкими ударними вертольотами 407M. Відповідні перемовини були проведені під час міжнародного авіасалону Фарнборо, який зараз проходить у Великій Британії, про що повідомив виконавчий віцепрезидент зі стратегічних цілей Bell Джефрі Шлоссер.

Bell 407M (фото: Bell)
Bell 407M (фото: Bell)

Продаж цього гелікоптера запропоновано Україні у межах широкого проєкту, пише Janes. Водночас у компанії наразі відмовились розкривати будь-які додаткові деталі, заявивши, що це має право зробити українська сторона.

Як-141

Російські пропагандистські ресурси пишуть про те, що компанія "Яковлев" зі складу держкорпорації "ОАК" начебто "готова повернутись до проекту по створенню літака вертикального злету та посадки 5-го покоління".

При цьому вони роблять акцент саме на те, що мовляв саме ОКБ "Яковлева" в радянські часи займалось палубними літаками вертикального злету та посадки, які стояли на озброєнні або ж призначались для ВМФ РФ. Розповідаємо про те, що у РФ хочуть змахнути пил із проекту літака Як-141, який був закритий ще у 1992 році.

Читайте також: У РФ заявили про серійне виробництво МиС-35 - що це за зброя