xcounter
#

Долетіти до "Оленья" за 1800 км від кордону виглядало неможливим, але Україні це вдалось

45298
Дрон-камікадзе "Лютий", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Дрон-камікадзе "Лютий", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Яке стратегічне значення приніс цей далекобійний удар наших безпілотників

Відбувся новий "гуркіт" українських БПЛА-камікадзе по стратегічно важливим об’єктам на території РФ. Зазначається зокрема, що наші далекобійні дрони в ніч на 27 липня 2024 року поцілили по нафтопереробному заводу в Рязані, та по аеродромам стратегічної авіації РФ "Енгельс", "Дягилево" та "Оленья".

На даний момент зазначається, що за наявними даними нашим безпілотникам вдалось пошкодити мінімум один Ту-22М3 на аеродромі "Оленья", результати влучання по іншим об’єктам наразі уточнюються. Водночас, в публічному просторі циркулюють дані про те, що в районі аеродрому "Енгельс" було чути кілька "прильотів", хоча місцева адміністрація заявляла про начебто "збиття" усіх БПЛА, писала "УП" з посиланням на джерела в Головному управлінні розвідки.

Читайте також: Росіяни "по-сирійські" зняли 73-мм гармати 2А28 з БМП-1 та поставили їх на лафети

В даній історії варто звернути увагу одразу насправді на найголовніший момент, а саме - що наші далекобійні дрони змогли долетіти до аж настільки віддаленого об’єкту, як аеродром стратегічної авіації РФ "Оленья", розташований біля міста Оленегорск, на Кольському півострові, буквально "під носом" у Норвегії та усього НАТО загалом.

Бо тут ми говоримо про об’єкт, який розташований аж за 1800 кілометрів лише від лінії державного кордону України. І ми маємо зробити поправку на те, що безпосередньо з лінії ДКУ або ж навіть прикордонної зони запускати далекобійний БПЛА – справа вкрай ризикована, тому такі пуски скоріш за все проводяться з точок дещо в глибині території України.

Далі ми маємо зафіксувати і той факт, що удар по аеродрому "Оленья" на дальність 1800 кілометрів від лінії ДКУ по суті є історично рекордним, бо раніше на таку глибину території ворога безпілотники Сил оборони України ще не долітали.

Пошкоджена в результаті атаки українських БПЛА загоризонтна РЛС "Воронеж-ДМ", травень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Якщо пригадати усі відомі попередні удари по стратегічним об’єктам на території РФ, то можемо пригадати наприклад, що "зоною покриття" під час кампанії нальотів на російські НПЗ вважалась глибина в 1000 кілометрів. На початку квітня 2024 року був удар по об’єкту "Алабуга" в Татарстані, де виготовляють "Шахеди", і там мова була про глибину в 1200 кілометрів від лінії державного кордону України.

Максимальною глибиною до сьогоднішнього дня був удар по загоризонтній РЛС типу "Воронеж-ДМ" біля російського Оренбурга, там дальність складала орієнтовно 1500 кілометрів від лінії ДКУ.

Виходячи із вищевикладеного, можемо сформулювати як мінімум два стратегічні результати за підсумками сьогоднішнього нальоту наших БПЛА на об’єкти по території РФ.

Перший - українському ОПК вдалось створити дрони-камікадзе із настільки великою дальність польоту, щоб це уже розширювало зону стратегічної невизначеності для агресора. І тут судячи з усього, мова йде саме про серійне рішення.

Другий - ймовірно, росіянам доведеться переглядати формат застосування стратегічної авіації з тим, щоб мінімізувати можливі наслідки від повторних ударів далекобійних БПЛА-камікадзе Сил оборони України.

Читайте також: Як наші МіГ-29 були адаптовані під керовані SDB, і чи є там різниця порівняно з JDAM