xcounter
#

Як наші МіГ-29 були адаптовані під керовані SDB, і чи є там різниця порівняно з JDAM

7819
Перше зображення МіГ-29 в строю ЗСУ із GBU-39, травень 2024 року, фото - @Osinttechnical
Перше зображення МіГ-29 в строю ЗСУ із GBU-39, травень 2024 року, фото - @Osinttechnical

Наші літаки були інтегровані під черговий зразок західного озброєння, які особливості виділяються

У відкритому доступі з’явилась фотографія, котра вперше ілюструє, як саме підвішуються керовані авіабомби SDB, вони ж GBU-39 під відповідно модернізовані літаки МіГ-29 в строю авіації ЗСУ.

Тут слід зауважити, що вперше дані про можливу адаптацію наших МіГ-29 під GBU-39 в публічному просторі з’явились наприкінці травня 2024 року, при цьому йшлось про те, що можливо керовані авіабомби цього типу з наших літаків по російським окупантам вперше могли бути застосовані ще в лютому поточного року.

Читайте також: Скільки б Франція за часом озброювала 14 бригад, а головне - чим
Адаптація SDB під МіГ-29

До цього моменту у відкритому доступі була вкрай обмежена кількість фото, яка б взагалі могла служити підтвердженням по тому, що МіГ-29 в строю ЗСУ адаптовані під GBU-39. Першоджерелом детального зображення по МіГ-29, інтегрованому під SDB, виступає Twitter-профіль Air_Winged.

На цьому фото можемо побачити зокрема те, що ці керовані авіабомби кріпляться на стандартний тримач RBU-61/A, на який можна прикріпити до чотирьох таких авіаційних боєприпасів. При цьому можемо також зауважити і те, що пілон під SDB для МіГ-29 може дещо візуально відрізнятись від пілона для підвіски JDAM-ER під ці самі МіГ-29.

Однак тут не варто виключати варіант того, що для "апгрейду" наших літаків під SDB використовувався просто розвиток того самого технічного рішення, яке було використане для інтеграції JDAM-ER.

JDAM-ER під крилом МіГ-29 (фото: @Osinttechnical)

Окремо слід звернути увагу і на те, що в деяких пабліках заявляються дані по можливій інтеграції під GBU-39 і також наших винищувачів Су-27. Але на фото, які виступають підставою для таких тверджень, можемо побачити лише конфігурацію пілона, який міг бути використаний для відповідного "апгрейду" Су-27.

Коротко нагадаємо, що авіабомби GBU-39 мають масу 130 кілограмів, заявлена максимальна дальність застосування – до 110 кілометрів за умови скиду з висоти 12 кілометрів, але якою є фактична дальність застосування SDB при скиді з наших літаків – цей параметр лишається невідомим.

При цьому маємо звернути ще раз увагу на певний технологічний парадокс: ці самі керовані авіабомби SDB є складовою ракетної системи GLSDB, але ці боєприпаси показують кращу точність влучання саме при застосуванні з літаків. Як міг виникнути такий технологічний парадокс, Defense Express розповідав у окремому матеріалі.

Читайте також: РФ не полишає спроб продати Індії "кота в мішку" у вигляді свого Су-75, але макет ніхто купляти не хоче