xcounter
#

Скільки б Франція за часом озброювала 14 бригад, а головне - чим

Jaguar та Griffon (всі фото: Armée de Terre)
Jaguar та Griffon (всі фото: Armée de Terre)
13664

Єдина країна НАТО, яка зараз знаходиться в активній стадії переозброєння сухопутних військ - Франція і тому показники оновлення її озброєння з постачанням бойових машини Griffon та Jaguar доволі показові

Величезна кількість озброєння, яка необхідна на 14 бригад умовного резерву ЗСУ, підіймає питання у потребі величезної кількості бойових машин піхоти, бронетранспортерів, танків та артилерійських систем.

І на фоні цього можливо навести приклад єдиної наразі армії НАТО, яка знаходиться на активному етапі переозброєння своїх сухопутних військ. Мова йде про Францію, де реалізується програма SCORPION з перетворення французьких сухопутних сил на дуже мобільні, але легкі, фактично експедиційні сили. За нею на заміну бронетранспортеру VAB та розвідувальному AMX-10RC приходять бойові машини Griffon та Jaguar.

Читайте також: Скільки коштує GBU-53 SDB-II, яка немає головного недоліку попередниці - GBU-39 SDB

А нещодавно конгломерат KNDS (Krauss-Maffei Wegmann та Nexter) оприлюднив кількісні показники постачання до збройних сил Франції цих машин. Яка до того ж була невірно інтерпретована деякими навіть профільними ЗМІ. Справа в тому, що компанія оголосила, що до кінця цього року до французького війська буде передано 725 Griffon та 95 розвідувальних машин Jaguar. Додавши, що цього року буде переданий перший зразок самохідного 120-мм міномета на шасі Griffon.

І з боку Defense Express одразу зазначимо, що у заяві KNDS мова не йде про те, що за один рік виробляється 820 бойових машин. Бо на початку 2024 року KNDS відзвітували, що за минулий рік виробили 123 Griffon та 22 Jaguar, а загалом з 2019 року поставили 575 та 60 машин.

Тобто дуже сумнівно, що KNDS різко збільшила виробництво у 4 та майже 6 разів. Особливо на фоні того, що загальне замовлення на із 1872 Griffon та 300 Jaguar розраховано до 2030 року. Тобто вочевидь за планом KNDS на 2024 рік має бути вироблено 150 Griffon та 35 Jaguar.

Jaguar
Jaguar

Зазначимо, що Jaguar є розвідувальною 25-тонною машиною з круговим бронюванням від 14,5-мм кулемета та підриву 10-кг фугасу, яка має екіпаж з трьох осіб. Вона має доволі потужне на свої розміри озброєння у вигляді 40-мм автоматичної гармати та ПТРК Akeron MP.

Griffon - це важкий MRAP, з вагою до 25 тонн з аналогічним рівнем бронювання, який, у базовій версії, оснащений кулеметними бойовим модулем. Тобто мова йде про сучасну заміну колісного бронетранспортера і головна задача Griffon - безпечно доставити до поля бою до 8 бійців.

Griffon
Griffon

Варто додати, що також виробляється легший бронеавтомобіль Serval за 1,2 млн євро, що створений на базі Griffon. А у строю збройних сил Франції понад 600 важких колісних бойових машин VBCI у версії БМП та БТРа і має залишитись у строю лише 122 танків Leclerc XLR.

Водночас повертаючись до потреб в озброєнні, то "натягнувши" Griffon та Jaguar на "паперовий" орієнтовний штатний розпис зразка 2021 року української мотопіхотної (не механізованої) бригади трьохбатальйонного складу з 80 бронетранспортерами та 13 танками, то 150 Griffon та 35 Jaguar дозволяють озброїти майже до двох таких бригад на рік. Тобто на 14 бригад пішло б десь 7 років. При цьому з постачання артилерії виникнуть найменші проблеми, бо у Франції KNDS вже вийшов на темп виробництва у 96 САУ Caesar на рік.

Читайте також: Франція розгорнула бойові лазери Helma-P для боротьби з дронами під час Олімпіади