xcounter
#

РФ не полишає спроб продати Індії "кота в мішку" у вигляді свого Су-75, але макет ніхто купляти не хоче

11167
Виставковий макет російського легкого винищувача Су-75 Chekmate
Виставковий макет російського легкого винищувача Су-75 Chekmate

Минулого року від участі у проєкті - хоч і тимчасово - відмовилася Саудівська Аравія, тож рашисти не відмовляються від ідеї затягнути до програми Індію, яка має власні плани на літак п’ятого покоління

Одне з індійських ЗМІ розповідає, що РФ не полишає спроб протиснути продаж цій країні свій новий легкий винищувач Су-75 у контексті заміни для застарілого парку індійських літаків МіГ-29 - ще у 2021 році, коли вперше було продемонстровано макет цього літака, РФ у своїх матеріалів позиціювала Індію як одного з майбутніх замовників свого винищувача, який станом на сьогодні існує лише у вигляді макета.

Попри наполегливі спроби РФ протиснути свій Су-75 індійським повітряним силам, Нью-Делі наразі не надала схвальну відповідь на таку пропозицію, як розповідає видання idrw.org.

Читайте також: У РФ скиглять після удару по аеродрому "Саки" та визнають, що не встигнуть побудувати укриття

Найпершою причиною, чому Індія не хоче замовляти ці літаки, є те, що йдеться буквально про "кота в мішку" - Су-75 Chekmate навіть не здійснив свій перший політ, який спершу був запланований на 2023 рік, а потім переносився і сьогодні очікується не раніше 2026-2027 років.

Також варто взяти до уваги і те, що раніше цього року стало відомо наступне - Індія затвердила проєкт власного винищувача п'ятого покоління у рамках програми Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA) без участі РФ з їхніми Су-57 та Су-75.

Проєкт дійсно амбітний і перші п’ять прототипів хочуть побудувати у максимально стислі терміни - на рівні 2028-2029 років. Звичайно, оголошені плани та терміни не означають, що Індія зможе настільки швидко реалізувати цю програму, але в будь-якому випадку йдеться про наміри Нью-Делі дистанціюватися від Москви у питанні літаків.

Зрештою, тут також можна згадати й про те, що РФ мала б співпрацювати з Індією в рамках проєкта FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft) на базі Су-57 - він розпочався ще у 2007 році, і зрештою у 2018 Індія вирішила зупинити свою участь у цій авантюрі.

Спроби РФ знайти чи то покупців, чи то партнерів на свій Су-75 доволі зрозуміли - бо створення нових літаків справа недешева, а замовники могли б полегшити цей тягар. І раніше фахівці відзначали, що цей проєкт цілком може бути приречений на "похмуре майбутнє".

Як приклад, одним з учасників програми могла б бути Саудівська Аравія, яка у 2023 році призупинила участь у цьому проєкті щонайменше до першого польоту, і причина якраз криється в брехливих обіцянках РФ щодо строків.

Читайте також: РФ знову направила бойові кораблі на Кубу, але сил вистачило лише на фрегат без ракет, який 10 років був на ремонті