xcounter
#

Чому РФ ризикує "поховати" проект свого "новітнього" стелс-винищувача, який помпезно представили у 2021 році

4318
Макет винищувача Су-75
Макет винищувача Су-75

Найбільший "донор" проекту може відмовитися від російського Су-75

Шанси РФ реалізувати свій проект "стелс"-винищувача п’ятого покоління Су-75 Checkmate стають все більш примарними – аналітик Центру політики безпеки у Вашингтоні Майя Карлін "малює похмуре майбутнє" російському легкому тактичному літаку, розповідає видання Bulgarian Military.

Як відзначає Карлін, річ у тім, що Об’єднані Арабські Емірати щонайменше призупинили свою участь у проектів, позбавивши таким чином проект передуім важливого джерела фінансування.

Читайте також: У РФ знову "граються" з цінами щодо льотної години Су-75 Checkmate, обіцяють всього декілька тисяч доларів
су-75
Макет винищувача Су-75 під час презентації

Одна з причин такого рішення – брехливі обіцянки Москви щодо готовності проекту, коли перший політ спочатку планували здійснити у 2023 році, потім його перенесли на 2024 рік, водночас повномасштабноге вторгнення РФ в Україну навряд чи позитивно вплине на просування проекту.

Тож – ОАЕ призупиняють фінансування щонайменше до першого польоту літака, водночас на це також накладається й те, що війна в Україні змушує РФ "різати" такі програми, як створення перспективного літака, як у фінансовому плані, так і у контексті ресурсів та матеріальної бази.

Крім того, відмова ОАЕ від проекту Су-75 Checkmate – чудова можливість "задобрити" Вашингтон та "розморозити" угоду на постачання 50 винищувачів F-35 Lockheed Martin – нагадаємо, що ця угода була підписана Дональдом Трампом за лічені хвилини до передачі влади чинному президенту Сполучених Штатів Джо Байдену, який призупинив цей контракт.

f-35
Винищувач п’ятого покоління F-35

Якщо ОАЕ остаточно відмовиться співпрацювати у створенні нового літака з РФ, то їй буде надзвичайно важко самотужки впоратися із таким завданням. Навіть попри те, що наразі може існувати щонайменше дві країни, зацікавлені у Су-75 – Індія та В’єтнам (у Bulgarian Military у список потенційних покупців також відносять і Аргентину), однак це навряд чи врятує проект після того, як від нього відмовиться єдиний найбільший закордонний фінансовий донор.

Читайте також: У Су-57 російських "ВКС" з’явився компаньйон: до "повітряних боягузів" приєднався ще один літак