xcounter
#

За годину до: ОАЕ та США підписали угоду на постачання винищувачів F-35 та безпілотників MQ-9 Reaper

2349
За годину до: ОАЕ та США підписали угоду на постачання винищувачів F-35 та безпілотників MQ-9 Reaper

Перший винищувач F-35 Об’єднані Арабські Емірати отримають, ймовірно, у 2027 році

Об’єднані Арабські Емірати та Сполучені Штати Америки у середу, 20 січня, підписали угоду на продаж ОАЕ до 50 винищувачів F-35, а також 18 безпілотників MQ-9 Reaper.

Як стверджує агенція Reuters, ця угода була підписана всього за годину до інавгурації президента США Джо Байдена. У виданні Defense News також кажуть, що офіційні представники США та ОАЕ того ж дня також підписали лист, який закріплює умови закордонних військових продажів між двома країнами.

Читайте також: Akinci замість F-35: як посилиться флот Туреччини в 2021 році
F-35
F-35

В угоді визначені вартість літака, технічні характеристики та графік постачань. Водночас невідомо, коли саме ОАЕ отримають перший F-35, але йдеться про те, що першочергова пропозиція передбачала, що він має бути поставлений у 2027 році.

Сума угоди також невідома. Раніше вона оцінювалася у 23,37 млрд доларів – йшлося про 50 винищувачів F-35А вартістю 10,4 млрд доларів, 18 безпілотників MQ-9B за 2,97 млрд доларів та ракети класу "повітря-повітря" і "повітря-поверхня" на 10 млрд доларів.

Водночас очікується, що ці цифри зміняться у результаті подальших перемовин з генеральним підрядником F-35 Lockheed Martin і виробником MQ-9 General Atomics.

Разом з тим поки що незрозуміло, чи буде нова адміністрація намагатися скасувати цю угоду. Як заявив Ентоні Блінкен, якого Байден обрав на пост держсекретаря, ще в кінці жовтня 2020 року заявив, що ця угода – "це те, що ми будемо дуже й дуже уважно розглядати". Цікаво, що у грудні Сенат відхилив спробу заблокувати продаж винищувачів ОАЕ.

Читайте також: Американський ударний БПЛА MQ-9 Reaper спробує "здолати" українську ППО