xcounter
#

У РФ знову "граються" з цінами щодо льотної години Су-75 Checkmate, обіцяють всього декілька тисяч доларів

3441
Під час презентації легкого винищувача Checkmate
Під час презентації легкого винищувача Checkmate

Раніше у РФ стверджували, що вартість винищувача п’ятого покоління Су-75 Checkmate становитиме рекордно низькі 25-30 млн доларів

Вартість льотної години російського винищувача п’ятого покоління Су-75 Checkmate буде у сім разів нижче, ніж в його головного конкурента – американського F-35. Таку інформацію в інтерв’ю французькому виданню Le Figaro оприлюднив голова корпорації "Ростех" Сергій Чемезов, повідомляє російське видання РБК.

Су-75 Checkmate
Російський легкий винищувач Checkmate існує поки що тільки у вигляді макета

Отже, якщо врахувати, що вартість льотної години літака F-35 у 2020 році становила 33 600 доларів, то можна визначити, що у російського Су-75, за словами Чемезова, вона має становити усього 4800 доларів.

Читайте також: Макет за ціною винищувача чи навпаки: у РФ розкрили вартість демонстратора Checkmate

Якщо ж звернути увагу на те, що Lockheed Martin обіцяє до 2023 року знизити вартість льотної години F-35 до 30 000 доларів, то у такому випадку у Су-75 цей показник нібито буде всього близько 4285 доларів. Для прикладу – у Су-30 вартість льотної години оцінюється у 35 тисяч доларів, у F-16 – до 10 тисяч.

F-35 обслуговування
Під час обслуговування літака F-35

Таким чином, можна зробити висновок, що заява Чемезова – це ніщо інше, як черговий піар-хід задля реклами винищувача потенційним покупцям, адже самі військові РФ замовляти такий літак поки що не поспішають.

Чемезом також відзначив, що перевагою нової розробки стане мала помітність, можливість адаптувати літак під конкретного замовника та сучасний радар з АФАР.

Також відомо, що РФ планує представити макет винищувача на виставці Dubai Airshow 2021, яка відбудеться з 14 по 18 листопада цього року. Водночас вперше прототип цього літака був представлений на авіасалоні МАКС-2021.

Читайте також: Російський Checkmate Су-75: детальний аналіз всіх особливостей та загроз від авіаконструктора (відео)