xcounter
#

Макет за ціною винищувача чи навпаки: у РФ розкрили вартість демонстратора Checkmate

4706
Презентація російського винищувача Checkmate
Презентація російського винищувача Checkmate

Винищувач від КБ "Сухой" під назвою "ЛТС Checkmate" був вперше продемонстрований на авіасалоні МАКС-2021​

Будівництво демонстратора легкого винищувача п’ятого покоління "ЛТС Checkmate" коштувало близько 30 млн доларів. Таку інформацію повідомило російському виданню "Интерфакс" джерело в Объединенной авиастроительной корпорации (ОАК).

Читайте також: Новий винищувач РФ "Су-ЛТС" списали у "двієчника": детальний розбір злитих фото Су-75
ЛТС Checkmate
ЛТС Checkmate

Як стверджують у виданні, 30 млн доларів – це "вартість зразка літака", водночас вартість виробництва серійної машини на сьогодні поки що назвати не можуть.

Водночас оголошена вартість "демонстратора легкого винищувача" (інакше кажучи – макета, що був представлений на виставці), м’яко кажучи, викликає здивування.

Передусім через те, що ця цифра аж ніяк не підтверджує слова голови "Ростеха" Сергія Чемезова про те, що вартість нового винищувача (а не макета чи демонстратора) буде становити близько тих самих 25-30 млн доларів.

Але якщо макет чи то демонстратор вже коштує 30 млн, то готовий літак обійдеться покупцю у значно більшу суму.

f-35
Як стверджують у РФ, новий винищувач буде конкурувати з таким літаком, як F-35

Можна, звичайно, припустити, що у цю вартість входить і розробка самого літака – однак це теж дуже малоймовірно, бо тоді б вона б сягала не десятків, а сотні мільйонів доларів. Для прикладу – згідно з відкритими джерелами, розробка Су-57 коштувала РФ близько 1,65 млрд доларів.

Су-57
Су-57

Звідси можна зробити простий висновок про те, що Росія, намагаючись заохотити ймовірних майбутніх покупців легкого винищувача "ЛТС Checkmate" аж надто низькою як для такого літака ціною, сама ж себе компрометує повідомленнями про те, що лише макет обійшовся розробникам у 30 млн доларів – літак, звичайно, буде коштувати набагато дорожче.

Легкий винищувач Chekmate Росія
Не можна сказати, щоу РФ залишилися у захваті від розробник

Зрештою, враховуючи останні новини про те, що у цьому році Міноборони РФ отримає лише чотири винищувачі Су-57, викликають сумніви й інші озвучені показники щодо нового російського літака, зокрема стосовно й того, що серійні поставки мають розпочатися вже з 2026 року.

Читайте також: Пілот вистрибнув, літак полетів: нові комічні подробиці аварії на Сахаліні винищувача Су-35С