xcounter
#

Російський Checkmate Су-75: детальний аналіз всіх особливостей та загроз від авіаконструктора (відео)

Checkmate від КБ "Сухого"
Checkmate від КБ "Сухого"
3728

Винищувач Checkmate - на думку Кремля має "змінити правила гри" - настільки це реально розповів Олександр Лось

Авіаконструктор Олександр Лось, голова правління Air combat evolution, екс-очільник ДП "Антонов" спеціально для Defense Express провів детальний аналіз нового російського винищувача від КБ "Сухого", який отримав комерційну назву Checkmate та "робочу" - Су-75.

"Мабуть, у КБ "Сухого" ще досі хтось любить американські літаки 90-х років і Checkmate має абсолютні схожі рішення аеродинамічного компонування. Він базується на американському концепті 90-х років Northrop MRF-54E, який був предтечею та паралельно розроблявся з YF-23 - конкурента майбутньому F-22.

Читайте також: Українські та американські десантники проведуть спільну висадку із С-130

Northrop MRF-54E був прообразом програми Joint Strike Fighter, яка реалізувалась у вигляді F-35, та призначався на заміну F-16. Це не повна калька, але копіювання - очевидне. Хоча існують деякі важливі риси, які внесли російські конструктори. Наприклад, двигун з повним відхиленням вектору тяги, а не лише у вертикальній площині, як на тому ж американському F-22.

Щодо зниження радіопомітності, то V-подібний хвіст, з розвалом у 15 градусів, слугує саме для цієї задачі. А ось S-подібний повітрозабірник з розсіювачами-відбивачами - цілком запозичений з Су-57, і він не збільшить помітність літака.

Checkmate

Щодо двигуна, то використання АФ-31, точніше, його модернізованої версії АФ-41, не забезпечить задекларовану тягоозброєність на рівні "одиниці". Бо він на форсажі має тягу близько 14 000 кгс, а задекларована вага літака - 18 000 кг. Тобто ніяких там супер-кобр робити на ньому не вдасться.

Але слід зважити на наступне, Checkmate та Су-57 - уніфіковані за коштовними компонентами - двигуну та бортовому радіоелектронному комплексу. Фактично, Checkmate або Су-75 - це зменшена копія Су-57. Концептуально - це грамотне рішення.

Су-57

Водночас у КБ "Сухого" задекларували з певною бравадою, що розробка Checkmate зайняла рік. Проте сказати, що літак можливо спроектувати, сконструювати та скласти за один рік - доволі не щиро. Навіть з урахуванням сучасних технологій - це навряд чи можливо. Навіть розробити та скласти планер за цей час - доволі вагомий виклик.

Але правда в тому, що у "Сухого" є двигун та всі компоненти БРЕО. І за рік вони могли їх цілком могли скласти та зінтегрувати. Це стало можливо завдяки, в першу чергу, масштабній програмі промислового шпіонажу, яка йшла під прикриттям проекту літака цивільної авіації SuperJet, який розроблявся у КБ "Сухого".

SuperJet

[ред. SuperJet розроблявся у 2000-х "досанкційних" роках зі значною участю французьких компаній Thales та PowerJet]

Саме SuperJet дозволив росіянам на деякий час інтегруватися у західну, в першу чергу, європейську авіабудівну спільноту. І запозичити з неї, в першу чергу, підходи до проектування та складання літаків.

Авіабудування РФ

Це був ідеальний епізод промислового шпигунства, який вони реалізували під час вікна можливостей, яке закрилось одразу після агресії проти України. Але він дозволив РФ наблизитись, з точки зору виробництва планерів літаків та їх збирання, до західного рівня.

Потім, поки нафта била рекорди ціни, Кремль вкладав гроші саме у військово-промисловий комплекс. А також сформував тоталітарну у своїй концепції систему управління цим комплексом, повернувшись до структур, які нагадують сталінські "шарашки".

Все що стосується матеріалів - вони освоїли у замкнутому циклі, включно зі покриттями для зменшення радіопомітності. Але, на щастя, там ще залишаються величезні пробіли з електронікою, яку зараз росіяни закуповують у Китаї.

Авіабудування РФ

Загалом, концепція Checkmate полягає у зменшенні вартості виконання бойової задачі. Навіть об'єктивно ставлячи під сумнів оголошену ціну у 25 млн доларів, що скоріш за все є наслідком плутанини собівартості з ціною.

Су-75 має заповнити нішу, яка зараз вивільняється на міжнародному ринку через списання літаків МиГ-21, тобто виконувати його задачі. Але з точки зору "новизни" російський літак жодним чином не відрізняється від інших розробок, які ведуть у Південній Кореї чи Індії.

МиГ-21

Тобто, доволі простою мовою, це МиГ-21 з малопомітністю, електронними системами та високоточною зброєю. Проте сучасна квінтесенція розвитку систем озброєння - це інтеграція у цифрове поле бою з розподіленими сенсорами та засобами ураження, коли все працює у єдиному комплексі.

У РФ з цим пробіл, Checkmate - це лише частково інтегрована у цей простір платформа, тобто окрема машина окремого пілота".

Також маємо нагадати, що в інтерв'ю Олександр Лось розповів, який саме винищувач має обрати Україна для оновлення Повітряних сил і головним фактором має стати якраз саме можливість інтеграції літака у такі єдині бойові системи та спроможність діяти у єдиній системі ППО країн, які перебувають під загрозою вторгнення з боку РФ.

Читайте також: Найкращий винищувач для України: який фактор є найголовнішим - інтерв’ю з Олександром Лосем (відео)