xcounter
#

Росіяни "по-сирійські" зняли 73-мм гармати 2А28 з БМП-1 та поставили їх на лафети

32868
Росіяни "по-сирійські" зняли 73-мм гармати 2А28 з БМП-1 та поставили їх на лафети

Окупанти виготовили черговий зразок імпровізованого озброєння, який виглядає дещо специфічно

Російські загарбники поставили на кустарні лафети певну кількість гладкоствольних гармат типу 2А28 калібру 72 міліметри від БМП-1, і на даний момент, як ця зброя працюватиме в польових умовах. Відповідні кадри уже з’явились у соцмережах, можемо побачити процес випробувальних стрільб мінімум з двох імпровізованих артсистем цього типу.

Час та місце дії, і також показана результативність під час цих випробувальних стрільб лишаються невідомими. Але тут показовим є сам факт, що окупанти пішли на виготовлення навіть такого імпровізованого озброєння, очевидно покликаного хоча би на локальному рівні покрити отримати втрати по артилерії в ході боїв проти Сил оборони України.

Читайте також: Як наші МіГ-29 були адаптовані під керовані SDB, і чи є там різниця порівняно з JDAM

Тут варто окремо підкреслити, що 73-мм гладкоствольна гармата типу 2А28 має прицільну дальність стрільби до 1,3 кілометрів, максимальна дальність вогню складає 4,4 кілометри, темп стрільби – 6-8 пострілів на хвилину, маса самої гармати – 113 кілограмів.

Подібну практику установки гармат від бронетехніки можна назвати "сирійською", бо подібні речі практикували війська режиму Башара Асада в Сирії. Тепер виходить, що російські загарбники дійшли до тієї стадії, коли вони самі вимушені копіювати практики своїх сателітів, над якими раніше насміхались.

Башта від БМП-1 з гарматою 2А28, фото - Parola Tank Museum

Можемо припустити, що за задумом окупантів саме в цьому епізоді поставлені на кустарні лафети гармати від БМП-1 мають зайняти нішу, яка зазвичай належить мінометам або ж артсистемам типу "Нона-К" (при цьому, звісно, мова про те, що така імпровізована артсистема матиме явно гірший показник дальності стрільби, аніж штатні зразки).

При цьому також можемо припустити, що російські загарбники можуть мати певні проблеми саме з відновленням БМП-1 з консервації.

Або ж – що росіяни надають перевагу модернізації цих бойових машин піхоти по стандарту "Басурманин", через що у них з’являються умовно "зайві" гармати та башти до БМП-1.

Раніше Defense Express писало про те, що росіяни знову ставлять башти від БМП-1 на МТ-ЛБ, це дуже показова практика.

Ворожа МТ-ЛБ із баштою від БМП-1, осінь 2023 року, джерело - телеграм-канал Samopal
Читайте також: РФ не полишає спроб продати Індії "кота в мішку" у вигляді свого Су-75, але макет ніхто купляти не хоче