xcounter
#

Росіяни знову ставлять башти від БМП-1 на МТ-ЛБ, це дуже показова практика

16317
Рашистські МТ-ЛБ із баштами від БМП-1, літо 2022 року, фото з відкритих джерел
Рашистські МТ-ЛБ із баштами від БМП-1, літо 2022 року, фото з відкритих джерел

Можливо, так ворог намагається раціонально використовувати вузли від машин, які не можна повністю відновити

У відкритому доступі з’явилось зображення, з якого випливає, що російські окупанти створили чергову "гібридну" машину за принципом "їздить і стріляє" на базі МТ-ЛБ. Для озброєння такої машини була використана башта від БМП-1 зі штатною гарматою 2А28 "Грім" калібру 73-мм та 7,62 мм кулемет ПКТ. Для підсилення захисту на цей "гібрид" рашисти також поставили "мангал" на башту, та сталеві екрани по боковим проекціям.

Ця машина окупантів може виглядати вкрай незвично, навіть порівняно з попередніми гібридами на базі МТ-ЛБ. Але річ у тім, що рашисти уже раніше експериментували із установкою башт від БМП-1 на "мотолиги".

Читайте також: РФ хоче зробити за 3 роки 1000 ракет 40Н6 до С-400, які можуть бити майже на 400 км
Рашистська МТ-ЛБ із баштою від БМП-1, осінь 2023 року, джерело - телеграм-канал Samopal

Влітку 2022 року з’явились фотографії, за якими випливає, що подібну кустарно наштамповану заміну БМП-1 почали отримувати підрозділи "1-го та 2-го армійських корпусів" на тимчасово окупованій Луганщині. Судячи з наявних фото, таких "франкенштейнів" було створено мінімум кілька одиниць. Крім башт від БМП-1, посаджених на кустарно зроблений барбет, на цих машинах також були встановлені протикумулятивні решітки.

Але цікаво, що застосування таких машин в боях проти ЗСУ у відкритих джерелах даних зафіксовано не було. Та й аналітики того ж Oryx можливі втрати у рашистів по таким "франкенштейнам" не фіксували, хоча там можна побачити цифри по іншим знищеним "гібридам" - наприклад, МТ-ЛБ із ЗУ-23-2, чи навіть із автоматами 2М-3.

Рашистська МТ-ЛБ із баштою від БМП-1, літо 2022 року, джерело - Ukraine Weapons Tracker

Якщо виявляється, що у рашистів уже раніше була практика ставити башти від БМП-1 на МТ-ЛБ, то тут виникає питання про мотив таких дій ворога. Бо це все виглядає дивно, якщо зважити на той факт, що РФ може мати на зберіганні до 9000 бронемашин, хоча цифри можуть бути не точні, при цьому кількість БМП усіх типів – орієнтовно 3,6 тисяч одиниць.

Можливо, створення таких "гібридів" - шасі МТ-ЛБ із баштою від БМП-1 – пов’язане із прагненням ворога по-своєму раціонально використати ті чи інші елементи від тих бойових машин піхоти, які не вдалось повноцінно відновити і поставити у стрій після розконсервації на базах зберігання.

Бо з іншої сторони, навіть таким чином у ворога виходять машини за принципом "їздить та стріляє", що в свою чергу є одним із елементів кількісної переваги армії РФ на полі бою.

Башта від БМП-1 встановлена на шасі МТ-ЛБ, літо 2022 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: САУ Archer вже у ЗСУ та без додаткових анонсів б'є ворога