xcounter
#

РФ може мати на зберіганні до 9000 бронемашин, але цифри можуть бути неточні

13286
БМП-1 армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
БМП-1 армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Втім, навіть цей порядок цифр може пояснити, чому рашисти під Авдіївкою так нераціонально витрачають бронетехніку

Якщо опиратись на супутникові знімки баз зберігання армії РФ у відкритому доступі, які охоплюють різні періоди часу, то в результаті підрахунків можна дійти до висновку, що зараз рашисти мають на консервації понад 8,9 тисяч одиниць легкої бронетехніки різних типів, зокрема 3677 бойових машин піхоти.

Але такі цифри охоплюють лише ту техніку, що стоїть на відкритих стоянках, бо підрахувати орієнтовну кількість машин, яка може стояти в гаражах по суті неможливо. Через що наведені вище показники по можливим запасам рашистів по бронетехніці можуть виявитись неточними, пише OSINT-аналітик High Marsed на своєму профілі в Twitter.

Читайте також: Що це можуть бути за дрони-камікадзе "з палок" та двигунами із AliExpress, і наскільки небезпечні

У наведеному вище відео деталізується зокрема методологія цього дослідження та підрахунків. При цьому автор публікації наводить також таблицю із власними підрахунками, скільки одиниць ББМ на які базі зберігання могло залишитись. І якщо виводити в цій ситуації умовний "топ-3", то він виглядає так:

  • 2544 база зберігання біля міста Козулька, Красноярскій край – 916 бронемашин, зокрема 496 БМП
  • 111 база зберігання біля міста Комсомолськ-на-Амурі – 800 бронемашин, зокрема 778 бойових машин піхоти;
  • 349 база зберігання біля селища Топчіха в Алтайському краї – 791 бронемашина, зокрема 305 бойових машин піхоти.

В пункті "Others", де фігурує 530 бронемашин, зокрема 3 бойові машини піхоти, зведено дані по 10 базам зберігання, не деталізованих у таблиці, по яким "залишок" в ББМ за супутниковими знімками виявився найменшим.

Таблиця із підрахунками по можливому залишку бронетехніки від OSINT-аналітика High Marsed

Далі для порівняння можемо навести дані від The Military Balance 2023, за якими на початок цього року армія РФ мала на зберіганні орієнтовно 11 тисяч бронемашин усіх типів, зокрема 4 тисячі БТР-60/70, 4 тисячі БМП-1/2, 2 тисячі МТ-ЛБ та 1 тисяча БРДМ-2.

Навіть якщо в обох випадках порядок цифр може виявитись недостатньо точним, все рівно він може пояснити, чому командування армії РФ наважується на настільки високі втрати, які отримує зокрема під час штурмів Авдіївки. Бо російські загарбники цілком можуть вважати, що наявного запасу бронетехніки їм може вистачити навіть на 1-2 роки бойових дій в такому темпі та масштабі, як зараз.

Знищений під час спроб оточити Авдіївку російський БТР-50 та пошкоджений Т-64БВ, жовтень 2023 року, фото — БУАР 110-ї ОМБр
Читайте також: Бійці ЗСУ показали спарену установку під "Стугна-П" на HMMWV, і це дуже цікаво (фото)