xcounter
#

США розібрались з катастрофою В-1B Lancer у січні 2024 року, і там цікаві результати

7533
Пуск крилатої ракети AGM-158 LRASM із бомбардувальника B-1B Lancer, ілюстративне фото від Lockheed Martin
Пуск крилатої ракети AGM-158 LRASM із бомбардувальника B-1B Lancer, ілюстративне фото від Lockheed Martin

Американські військові розслідували втрату бомбардувальника, прозвучала показова критика

На початку січня 2024 року ВПС США втратили в катастрофі один стратегічний бомбардувальник В-1B Lancer, який зазнав авіатрощі на авіабазі "Еллсворт" в Південній Дакоті. По цьому епізоду було проведене відповідне розслідування, результати якого 25 липня цього року оприлюднило Командування глобальних ударів ВПС США (Air Force Global Strike Command).

Якщо загалом, то там причиною катастрофи називається людський фактор, тобто екіпаж не зміг вірно розрахувати швидкість та кут при заході на посадку. Але цікаво, що портал Defence News сам цей звіт називається буквально "нищівним", тому давайте нижче розберемо деталі, які заявляються в цьому документі.

Читайте також: США треба мінімум кілька місяців, щоб повернути в стрій B-1B Lancer із категорії зберігання "2000"
В-1B Lancer, втрачений в катастрофі 4 січня 2024 року, фото - US Air Force

Для початку треба деталізувати, що фактор можливої технічної несправності бомбардувальника, який зазнав катастрофи, у звіті не підтверджується. Якраз навпаки, стверджується, що технічне обслуговування B-1B Lancer на авіабазі "Еллсворт" було задовільним.

Якщо ж продовжувати про роботу людського фактору в цій історії, то там автори документу загалом перераховували про погодні умови, відсутність дисципліни, погане управління ресурсами та комунікацією, і заодно "організаційна культура, яка допускає погіршення навиків льотної майстерності".

Зокрема, мова була про те, що в 34-ій бомбардувальній ескадрильї, до якої належав втрачений літак, взагалі була відсутня спроможність передавати дані про погодні умови та умови на аеродромі своїм екіпажам, які виконували польоти. Слідчі також виявили, що в цій ескадрильї взагалі був незадовільним рівень базової льотної майстерності, і що причини, які привели до авіатрощі, "не були одиничним випадком чи відхиленням".

Цікаво, що у той день 4 січня 2024 року польоти виконували одразу два B-1B Lancer, обидва «борти» були вимушені через неочікуване погіршення погоди завчасно перервати свої тренувальні вильоти, які мали тривати 90 хвилин, і що цікаво – перший бомбардувальник зміг приземлитись без жодних інцидентів.

А от по другому, який розбився, наводиться послідовність подій, яка привела до трощі. Для початку швидкість вітру різко збільшилась, що привело до різкого прискорення бомбардувальника. Щоб зменшити швидкість літака, пілот тричі зменшував тягу двигуна, однак коли швидкість вітру впала, той же пілот не став натомість збільшувати тягу двигуна, щоб втримати належну швидкість польоту бомбардувальника.

В якийсь момент Lancer настільки критично втратив швидкість, що його падіння стало буквально невідворотнім. Але лише буквально в останні секунди перед падінням пілот-інструктор почав кричати що треба негайно збільшувати тягу двигуна.

По суті єдине, що в цій ситуації зміг зробити екіпаж бомбардувальника – катапультуватись, і то уже, коли літак впав на землю, а через отримані пошкодження живлення бортових систем припинилось.

Заявляється, що отримані результати розслідування Air Force Global Strike Command використає для покращення якості підготовки льотного персоналу.

Читайте також: Якщо в США командира ескадрильї B-1 зняли за 2 місяці, то не дивно що в них навіть нема мови бомбити РФ