xcounter
#

РФ вирішила полякати США ракетами "Циркон" з Куби та направила два найновіших носії

К-561 "Казань"
К-561 "Казань"
40932

До Куби 12 червня має прибути фрегат "Адмирал Горшков" та атомний підводний човен "Казань" ВМФ РФ, які будуть супроводжувати танкер з буксиром

На фоні чергової спроби загострити відносини з цивілізованим світом та погримати зброєю, у РФ вирішили направити до Куби одразу два носії гіперзвукових ракет "Циркон". Про це стало відомо завдяки повідомленню МЗС Куби, хоча російські державні установи, включно із так званим міноборони РФ, про це не повідомляли.

Але, як офіційно оголошено, 12 червня до Гавани має прибути фрегат "Адмирал Горшков" та атомний підводний човен К-561 "Казань", які приписані до Північного флоту РФ. Обидва для ВМФ РФ - нові, фрегат "Адмирал Горшков" був спущений на воду у 2010 році, вступив у стрій у 2018 році. К-561 "Казань" спущена у 2017 році, а вступила у стрій у 2021 році.

Читайте також: У Польщі відкрили виробничу лінію для вертольотів, які купили на заміну радянських Ми-2
Адмирал Горшков
"Адмирал Горшков"

"Адмирал Горшков", за наявною інформацією, є поки єдиним з трьох представників проєкту 22350, який пройшов модернізацію та може запускати ці ракети. Він оснащений 16 пусковими комірками типу 3С14, кожна з яких містить одну ракету типу "Калибр", "Оникс" або "Циркон".

"Казань" є представником проєкту атомних багатоцільових підводних човнів 885М "Ясень-М". І хоча вона не була помічена у пусках "Циркону", бо вони здійснювались лише з К-560 "Северодвинск" (885 "Ясень"), але декларується те, що модернізований "Ясень-М" може використовувати цю гіперзвукову ракету. "Ясень-М" оснащується вертикальними пусковими шахтами, які згруповані у 8 окремих блоків. Кожен блок може містити 4 ракети типу "Оникс" або "Циркон", або 5 ракет типу "Калибр". Також "Ясень-М" оснащений 10 533-мм торпедними апаратами.

Загалом у РФ лише чотири таких підводних човни, з яких два приписані до Північного флоту, а ще два до Тихоокеанського. Окрім того, у планах на 2024 рік вступ у стрій К-564 "Архангельск" для Північного флоту.

Ясень-М

Традиційно для ВМФ РФ під час таких дальніх походів, бойові кораблі супроводжуються танкером, у цьому випадку "Пашин", який має забезпечити дальність автономного плавання фрегата "Адмирал Горшков", а також буксир "Николай Чикер", на випадок, якщо традиційно щось піде не за планом.

Відповідно до заяви МЗС Куби, візит кораблів буде тривати до 17 червня. Вочевидь перед самим візитом та після нього, російські кораблі проведуть демонстраційні навчання. Але у РФ навряд планують брязкати зброєю доволі довго, тим паче у зоні, де російські кораблі становлять для збройних сил США лише максимально зручну ціль.

Зокрема на це вказує те, що підводний човен К-561 "Казань" заявлений, як учасник головного російського воєнно-морського параду, який має пройти 28 липня у Санкт-Петербурзі та Кронштадті. Але у будь-якому випадку, така активність російських кораблів, які є носіями ядерного озброєння, у безпосередній близькості до США дійсно є новим витком підвищення напруги.

Читайте також: Знищено перший мотоцикл з "мангалом", але він все ж таки працює (відео)