xcounter
#

У Польщі відкрили виробничу лінію для вертольотів, які купили на заміну радянських Ми-2

4566
Всі фото — Leonardo
Всі фото — Leonardo

Польща у 2022 році замовила 32 гелікоптери AW149 від італійської оборонної компанії Leonardo

Компанія Leonardo днями повідомила, що 4 червня її дочірня польська компанія PZL-Świdnik відсвяткувала відкриття виробничої лінії для гелікоптерів AW149 та запуск нової локалізованої виробничої діяльності відповідно до домовленостей та зобов’язань у рамках нової гелікоптерної програми, йдеться у повідомленні.

AW149 гелікоптер
Презентація AW149 для Польщі

"Прихильність компанії передачі технологій та місцевому виробництву вплинула на ріст бази навичок в країні, що дозволило швидко поставити нові технології замовнику, гарантуючи, що польські Збройні Сили оснащені для розв’язання завдань на полі бою за допомогою багатоцільових військових гелікоптерів AW149 новітнього покоління", — відзначають у Leonardo.

Читайте також: У Польщі не знайшлось кому ремонтувати САУ Krab та самохідні міномети Rak

Там наголошують, що завдяки локалізації виробництва Польща отримає не тільки безпосередньо гелікоптери, але й також власну логістичну базу та технічні можливості неподалік від власних сухопутних військ.

AW149
AW149

"PZL-Świdnik є прикладом найвищого рівня досконалості у нашій організації, досягаючи дуже хороших результатів у всіх галузях і має великий потенціал для подальшого розвитку. У зв’язку з цим зростають вимоги до того, щоб наша компанія, розташована у Свіднику, продовжувала розвиватися від виробника до ключового гравця ринку, що керує складними контрактами і поставками. Програма AW149 Міністерства оборони Польщі сьогодні є яскравим прикладом цього", — відзначив Джан П’єро Кутільо, керуючий директор Leonardo Helicopters.

Нагадаємо, що у 2022 році очільник оборонного відомства Маріуш Блащак оголосив про вибір італійських гелікоптерів AW149 у рамках програми Perkoz для заміни машин типу Ми-2 та W-3 Sokol.

Cума угоди становить близько 1,76 млрд євро, контракт передбачає поставку 32 гелікоптерів (перші машини вироблені в Італії, що забезпечило "своєчасні постачання у стислі терміни", більшість гелікоптерів буде вироблятися у Польщі).

Крім самих гелікоптерів, угода передбачає послуги логістики, навчання, тренажери, обладнання для наземного обслуговування.

Відзначається, що конфігурація для збройних сил Польщі передбачає можливість виконання завдань бойової підтримки — системи спостереження, стрілецька зброя, керовані та некеровані ракети, системи оборони тощо.

Читайте також: Польща купує в США сотні новітніх ракет AGM-158 під F-16