xcounter
#

Польща купує в США сотні новітніх ракет AGM-158 під F-16

1981
Винищувач F-16 запускає ракету JASSM-ER, фото — U.S. Air Force by Master Sgt. Michael Jackson.
Винищувач F-16 запускає ракету JASSM-ER, фото — U.S. Air Force by Master Sgt. Michael Jackson.

Яким є обсяг замовлення та строк його виконання

Сьогодні, 28 травня 2024 року, Польща підписала договір із Сполученими Штатами Америки на поставку "кількох сотень" крилатих ракет повітряного базування AGM-158B-2 JASSM-ER, вартість поставки складає 735 мільйонів доларів, поставки мають відбутись протягом 2026-2023 років.

На церемонії підписання були присутні віце-прем’єр та міністр національної оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш, посол США в Польщі Марек Бзежинський, державного секретаря Міністерства національної оборони Польщі Павла Бейди та керівника Агентства по озброєнням бригадного генерала Артура Куптеля, пише польський портал Defence24.

Читайте також: Що це за британські "небесні джипи", які ЗСУ використовують ще з 2023 року

Зазначається, що ці ракети AGM-158B-2 JASSM-ER можна буде застосовувати із усіх наявних в строю ВПС Польщі 48 літаків F-16, і також – із усіх 32 літаків F-35, які мають бути поставлені для Війська Польського в наступні кілька років.

Від Defense Express тут можемо додати, що сам факт настільки масштабного замовлення від Польщі на далекобійні крилаті ракети від США виглядає вражаюче.

Однак при цьому нема можливості розрахувати середню вартість однієї ракети за цим контрактом, бо точна кількість замовлених AGM-158 не конкретизується, вказується лише "кілька сотень".

Як також раніше писало наше видання, поляки ще у 1990-х роках хотіли мати 160 західних бойових літаків, за 30 років купили лише половину. Також ми писали також і про те, що поляки вже "прицілюються" крилатою стелс-ракетою JASSM-XR по Кремлю, і як одна модернізація кардинально змінить баланс сил з РФ.

F-16 з ракетою AGM-158 JASSM, ілюстративне фото від U.S. Air Force
Читайте також: Японія вивела з експлуатації останній танк Type 74 - всі машини відправляють на утилізацію