xcounter
#

Що це за британські "небесні джипи", які ЗСУ використовують ще з 2023 року

28369
Вантажний дрон ULTRA, всі фото — Windracers
Вантажний дрон ULTRA, всі фото — Windracers

Це вантажний дрон, який може долати доволі значну відстань у 1000 км і перевозити 100 кг вантажу

Сили оборони України мають на озброєнні безпілотні літальні апарати від британської компанії Windracers and Distributed Avionics - йдеться про дрони під назвою Uncrewed Low Cost Transport або ж ULTRA, які були поставлені Україні у 2023 році, як розповідає гендиректор компанії Саймон Мудерак.

Як розповідають у виданні Janes, він не назвав конкретну кількість поставлених літаків, а також терміни постачання, але згідно з джерелом видання, закупівля цих безпілотників для українського війська здійснювалося у рамках програми на 325 млн фунтів стерлінгів.

Читайте також: Лазерний DragonFire для України: Велика Британія готова на бойовий експеримент
вантажний дрон ULTRA
ULTRA

Щодо того, які завдання можуть виконувати дрони ULTRA (розробник називає цей дрон "небесним джипом"), то у Windracers and Distributed Avionics відзначають, що цей безпілотник був розроблений "у відповідь на потребу в новому типу вантажних дронів", який був би надійний та економічно ефективний, а також надавав військовим можливість ефективно доставляти вантажі у "своєчасні терміни".

Виробник також відзначає, що безпілотник ULTRA може літати автономно, під час польоту управління відбувається за допомогою автопілота Masterless, який розробила дочірня компанія Distributed Avionics.

Максимальна злітна вага дрона становить 450 кг, з них маса вантажів, які може перевозити ULTRA - 100 кг. Відзначається, що дрон може долати доволі значну відстань у 1000 км. Швидкість безпілотника задекларована на рівні 135 км/год, а час перебування у повітрі становить понад 12 годин.

Раніше Defense Express розповідав, що Велика Британія хоче передати Україні дрони зі штучним інтелектом - й цілком можливо, що йдеться саме про дрони з "ройовими" технологіями.

Читайте також: Велика Британія приєднається до пошуку Patriot та інших ЗРК для України