xcounter
#

Поляки ще у 1990-х роках хотіли мати 160 західних бойових літаків, за 30 років купили лише половину

6050
Польський F-16 — Airman 1st Class Duncan C. Bevan - dvidshub.net
Польський F-16 — Airman 1st Class Duncan C. Bevan - dvidshub.net

Причому купувати сьогодні винищувачі варто якнайшвидше, бо черги із замовників на літаки тільки збільшуються

Сьогодні у Польщі на аеродромі "Мальборк" тимчасово дислокуються чотири винищувачі Eurofighter Typhoon італійських повітряних сил, які раніше цього року замінили чотири F-35, також італійські, і виконують завдання у рамках підтримки посиленої повітряної поліції НАТО. Разом з тим, цей факт став поштовхом до того, що поляки тепер розмірковують, чи вистачає їхнім повітряним силам бойових літаків.

Polish Air Force
Фото — Polish Air Force

Так, ще у 1990-х роках, коли Польща планувала свій вступ у НАТО, для повітряних сил цієї країни була визначена потреба у 160 нових бойових літаках — і ця кількість з невеликими поправками актуальна й до сьогодні, відзначають у виданні Defence24.pl. Разом з тим, протягом більш як 30 років Польща отримала на озброєння значно менше машин, а також паралельно через низку причин — вичерпання ресурсів, нестачу коштів та рентабельність проведення ремонтів, катастрофи та аварії — скорочувала наявний парк літаків.

Читайте також: Армія Польщі має в батальйоні 58 танків чи БМП, вивчає варіант на 44 машини

Як порахували у виданні, станом на сьогодні польські Повітряні сили можуть розраховувати на таку кількість літаків — три ескадрильї на винищувачах F-16С/D, по одній ескадрильї на літаках Миг-29 та Су-22, і ще по ескадрильї на навчально-бойових M-346 та FA-50GF.

Якщо взяти до уваги, що Польща замовила ще 32 літаки п’ятого покоління F-35 у кількості 32 одиниці (перші машини мають прибути безпосередньо в країну у 2026 році), то у строках після 2030 року Військо Польське може розраховувати всього на 80 бойових літаків, тобто половину від оголошеного ще понад 30 років тому плану. З урахуванням, що МиГ-29 та Су-22 знімуть з озброєння, а "FA-50 навіть в якомусь кінцевому варіанті ніколи не стануть суто бойовими машинами", відзначають у виданні.

Окремо поляки наголошують на тому, що сьогодні рішення про закупівлю додаткової кількості літаків треба приймати якнайшвидше — з урахуванням того, що черга на ті ж F-35 менше аж ніяк не стає. Також від Defense Express нагадаємо про проблеми з оновленням TR-3 цих літаків, а відповідно й модифікацією Block 4, через які Lockheed Martin поки що не може постачати ці машини замовникам.

Як раніше повідомлялося, Польща ймовірно має плани закупити для свого війська й літаки F-15EX, причому як нещодавно стало відомо, Boeing пропонує полякам навіть часткову локалізацію виробництва цих літаків.

Читайте також: У Польщі озвучили чому неможливо просто так взяти та побудувати свою "Лінію Маннергейма" навіть за 2,5 млрд доларів