xcounter
#

Українська балістична ракета долетить до Москви, Сочі та Саратова - названо дальність

20049
Ілюстративне фото запуску ракети
Ілюстративне фото запуску ракети

Українська далекобійна зброя дозволяє бити на дуже значну глибину РФ, але окрім Кремля існує цілий ряд не менш цікавих цілей

Нова далекобійна українська зброя починає отримувати конкретику. Зокрема з'явилась інформації що, українська балістична ракета має дальність 600-700 км.

Саме такі цифри озвучив Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента в інтерв'ю Новини.Live (на відео з 34:10). При цьому він зробив відсилання на слова українського президента.

Читайте також: РФ продала ББМ "Спартак" в Габон, звідки офіційно купувала найбільше запчастин до літаків в 2023 році

Маємо додати, що Володимир Зеленський 27 серпня 2024 року, коли він оголосив про перше успішне випробування вітчизняної балістичної ракети, про дальність цієї ракети не зазначав.

Але ще у серпні 2023 року було президентом було оголошено про успішне застосування далекобійного озброєння України на дистанцію в 700 кілометрів. А у листопаді було уточнено, що мова йде не про дрон, а про ракету, але без дуже важливого уточнення - крилатої чи балістичної.

Зрештою це означає можливість ураження дуже цікавих об'єктів на значній глибині РФ. Зокрема у 600-700 км зону ураження, з відповідним відступом від кордону чи лінії фронту потрапляє сама Москва. Але у зоні її ураження знаходяться цілий ряд не менш цікавих об'єктів.

Наприклад, аеродром стратегічної авіації "Енгельс" під Саратовом, до якого так чи інакше, але все одно прив'язані російські стратегічні бомбардувальники. Або база решток Чорноморського флоту РФ у Новоросійську, бо оголошеної дальності вистачить й для того, щоб дістати Сочі. А також безліч інших об'єктів, які значно важливіші за можливість удару по Кремлю.

Але варто додати, що існує вірогідність, що Михайло Подоляк, який потім згадує і про "ракето-дрон Паляницю", який з огляду на опис є все ж таки реактивним дроном, тобто крилатою ракетою, міг обмовитись. Бо "Паляниця", з огляду на відео із мапою та офіційну заставку відео має дальність якраз у 600-700 км.

Звісно можливо зробити й зовсім фантастичне припущення, що "Пальяниця" все ж таки є ракето-дроном, тобто має ракетний, а не, як вказано, реактивний двигун. Але тоді виникає цілий ряд питань до візуального зображення виробу, бо прямі фіксовані крила суперечать такому варіанту і прямо говорять, що "Паляниця" це дозвуковий літальний апарат.

Читайте також: У США розкрили, скільки виробляють зараз 155-мм снарядів за місяць