xcounter
#

Далекобійна зброя України влучила по цілі в РФ на 700 км: що це могло бути

18763
Безпілотник Ту-141 "Стриж", що використовувався як імпровізований засіб доставки "бавовни", фото ілюстративне
Безпілотник Ту-141 "Стриж", що використовувався як імпровізований засіб доставки "бавовни", фото ілюстративне

Наша країна може мати цілий арсенал засобів, які дозволяють бити по ворогу на дистанцію в кількасот кілометрів, це варто проаналізувати

Глава держави Володимир Зеленський повідомив, що під час щоденної селекторної наради заслухав зокрема доповідь Мінстратегпрому про виробництво власної зброї. Та додав про факт успішного застосування далекобійного озброєння України на дистанцію в 700 кілометрів.

Така новина уже сама по собі є гарною, оскільки означає, що наша держава уже офіційно має в своєму арсеналі далекобійне озброєння, яке дозволяє бити по об’єктам ворога на дистанції в кілька сотень кілометрів. Але при цьому певний елемент таємничості все ж зберігається. Бо тут ми не маємо, що це саме була за ціль і що саме за засіб ураження, можемо тільки припускати. І якщо проаналізуємо усі можливі варіанти, то "на виході" отримаємо таку картину.

Читайте також: "Українська бронетехніка" в 2023 році вже зробила понад 600 мінометів для ЗСУ
Пуск протикорабельної версії ракет Р-360 "Нептун", фото ілюстративне

Цілком можливо, що коли глава держави говорив про ціль на дальність 700 км, то цілком міг мати на увазі саме нещодавній наліт на рашистський аеропорт в Пскові, який обійшовся ворогу втратою мінімум чотирьох військово-транспортних літаків Ил-76, які для росіян буквально на вагу золота через низькі темпи виробництва. У всякому разі, цілком логічно припустити, що саме нещодавні події з "бавовною" на території РФ могли обговорюватись на щоденній селекторній наразі за участі президента України.

Якщо ж припускати, про який саме засіб ураження могла йти мова, то можливо, ми тут можемо "відсікати" модернізований комплекс "Нептун" у варіанті для ударів по наземним цілям, оскільки по цій системі заявляється дальність застосування до 400 км. А щоб такою ракетою можна було ударити по Москві, то потрібно вийти на дальність стрільби в 500 км та більше, в результаті робіт по подальшій модернізації.

Один з пошкоджених Ил-76 в аеропорту Пскова, поблизу якого, ймовірно, стоять пожежні машини, серпень 2023 року, супутниковий знімок від "Радіо Свобода"

Відповідно, лишаються безпілотники. Але тоді ми входимо в площину ще більшої таємничості та невідомості.

Так, ми уже можемо прочитати в західних ЗМІ, що Україна уже веде роботи одразу 6 моделям безпілотників з дальністю дії в 1000 кілометрів. Але якщо далі брати дані з відкритих джерел, то тут можемо згадати лише про дві відомі моделі безпілотників з таким радіусом дії – дрон під умовною назвою "Бобер", який використовувався для атаки на "Москву", та безпілотник під назвою "Морок", про який нещодавно в своїй публікації згадувало британське видання The Economist. Інші чотири моделі поки так і залишаються загадкою.

Інфографіка, яка відображає припущення рашистів по ТТХ дрона-камікадзе під умовною назвою "Бобер", зображення з відкритих джерел

Але тут окремо цікавим є те, що рашисти уже викладають у відкритий доступ власні припущення по ТТХ безпілотника під умовною назвою "Бобер". І якщо ці оцінки виявляться вірними, то виходить, що нашим конструкторам вдалось створити далекобійний дрон-камікадзе на значно досконалішому рівні, аніж іранський Shahed-131 (який має таку ж саму масу БЧ).

Але особливо у цій історії варто ще раз нагадати про те, що судячи за дотичними даними, першою власною зброєю України для ударів по території РФ були відповідно перероблені радянські безпілотники Ту-141 "Стриж", які могли нести БЧ орієнтовно в 150 кг, та були застосовані для ударів по аеродромам стратегічної авіації рашистів "Дягилево" та "Энгельс" в грудні 2022 року. Це порівняння завжди наочно показуватиме, який прогрес і наскільки швидко пройшла Україна при створенні власної далекобійної зброї.

Ту-141 "Стриж", фото ілюстративне

Читайте також: Німці у 80-х роках мали проект модернізації Leopard 1A6 "їздить і стріляє", який може зараз знадобитись ЗСУ