xcounter
#

Супутник показав, що там з Ил-76 на аеродромі "Кресты", але побачити всю картину заважають хмари

18892
Другий побудований у 2019 році на АТ "Авііастар-СП" військово-транспортний літак Іл-76МД-90А (заводський номер 0203). Ульяновськ, жовтень 2019 року / Фото: АТ "Авіастар-СП"
Другий побудований у 2019 році на АТ "Авііастар-СП" військово-транспортний літак Іл-76МД-90А (заводський номер 0203). Ульяновськ, жовтень 2019 року / Фото: АТ "Авіастар-СП"

Російський аеродром "Кресты", де базуються ворожі Ил-76, зазнав атаки, і вже є супутникові знімки, за якими частково можна піддивитися, що ж там сталося з літаками противника

Вчора вночі, 30 серпня, по території РФ була здійснена масова атака дронів по РФ, які уразили низку стратегічних цілей — від оборонного підприємства до нафтопереробного заводу, і це була дійсно наймасштабніша атака безпілотниками по території окупантів з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року.

аеродром Псков Ил-76
Палає на аеродромі під Псковом, фото ілюстративне

Однією з цілей атаки став російський аеродром "Кресты" під Псковом, у результаті якої, за даними ГУР МОУ, окупанти втратили як мінімум чотири своїх військово-транспортні літаки Ил-76, і ще два могли отримати пошкодження.

Читайте також: На скільки важливим для РФ є завод "Кремний ЭЛ", який лише у 110 км від кордону з Україною

Водночас нещодавно проєкт "Схеми.Реалії" опублікував супутникові знімки цього аеродрому станом на 30 серпня, на яких можна роздивитися, що ж там сталося з цими ворожими літаками — втім, поки що, на жаль, лише частково, бо хмарність заважає отримати повноцінну картинку з ураженого об’єкта.

Ил-76 Псков
Супутниковий знімок аеродрома "Кресты" від "Радіо Свобода"

Тож поки ми можемо зафіксувати ураження двох літаків, водночас поблизу одного з них супутник "спалив" дві машини, які цілком можна ідентифікувати як пожежні, які ймовірно були задіяні для ліквідації наслідків удару.

Ил-76
Один з пошкоджених Ил-76, поблизу якого, ймовірно, стоять пожежні машини, супутниковий знімок від "Радіо Свобода"

Ці два пошкоджені літаки хоч і навряд чи можна записати у статистику безповоротних втрат, але у виданні відзначають, що вони цілком можуть відправитися на ремонт як мінімум на два-три місяці.

Ил-76 Псков атака дрони-камікадзе
Інший пошкоджений Ил-76, супутниковий знімок від "Радіо Свобода"

Нагадаємо, що під час атаки дронами, серед усього, було здійснено удар по російському виробнику мікроелектроніки "Кремний ЭЛ", що всього у 110 км від кордону з Україною.

Територія заводу
Завод "Кремний ЭЛ", фото ілюстративне

І хоча навряд чи атака дронами-камікадзе може завдати такому об’єкту критичних пошкоджень, але водночас тут можна згадати, що Україна вже може мати ракету "Нептун" на 400 км з 350 кг бойової частини, тож згодом цілком можна очікувати подальших ударів по таких цілях.

Читайте також: "Нептун" для ударів по наземних цілях має дальність у 400 км, але поки питання у тому, що таких ракет небагато