xcounter
#

Оголошено кількість знищених Ил-76 під Псковом та чому це трохи більше за просто знищені літаки

28003
Ил-76 - основний літак військово-транспортної авіації РФ
Ил-76 - основний літак військово-транспортної авіації РФ

У результаті успішної атаки по аеродрому "Кресты" під Псковом було уражено більше літаків, ніж РФ виробляє за рік

Після масової та однієї з найрезультативніших атак дронами стратегічних об'єктів у РФ, зокрема й по аеродрому "Кресты" під Псковом, можливо говорити про остаточну втрату РФ, як мінімум чотирьох військово-транспортних літаків Ил-76.

Саме таку кількість машин озвучив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. При цьому це не всі уражені машини, бо наразі встановлюється кількість Ил-76, які були виведені з ладу.

Читайте також: У Повітряних силах України дуже серйозно націлились на Gripen і будуть за нього боротись

До цього у РФ неофіційно визнали втрату двох Ил-76 та пошкодження ще чотирьох таких машин. А за непідтвердженою інформацією, на аеродромі також знаходився ще один дальній бомбардувальник-ракетоносій Ту-22, який також було пошкоджено.

Але поки можливо точно говорити саме про військово-транспортні Ил-76. І мова йде не лише про втрату самих машин, а про дещо більші наслідки. Зокрема ці машини, які вочевидь були приписані до 334-го військово-транспортного авіаполку, який працює не лише в інтересах відомої 76-ої десантно-штурмової дивізії РФ, але й повинно забезпечувати оперативне перевезення вантажів.

Ил-76МД-90А
Ил-76МД-90А

При цьому відомо, що деякі найбільш чутливі та високовартісні зразки озброєння РФ транспортує виключно авіацією. І хоча цифра у 6 літаків може здатися малою, але загалом у так званих "ВКС" 110 літаків Ил-76. Тобто під час одного удару було виведено з ладу одразу 5,5% машин цього типу.

Але для РФ втрати Ил-76 не є незворотнім. Їх виробництво серійно здійснюється на авіазаводі "Авиастар-СП" в Ульяновську.

Авиастар-СП Ил-76
Виробництво Ил-76 на "Авиастар-СП" в Ульяновську

Але також треба враховувати й темпи їх виробництва. Зокрема офіційно у РФ на початку 2023 року відзвітувались, що за минулий рік досягли темпу виробництва у п'ять Ил-76МД-90А на рік. Й таким чином ця атака дронів призвела до нівелювання річного рекордного виробництва цих машин.

Водночас для РФ виробництво нових машин прямо пов'язано з тим, що значна частина авіапарку Ил-76 вироблених у радянські часи вичерпує свій ресурс й потребує заміни.

Читайте також: Сили оборони успішно відбили ракетну атаку: ворог може вводити в оману нумерацією своїх ракет