xcounter
#

На скільки важливим для РФ є завод "Кремний ЭЛ", який лише у 110 км від кордону з Україною

20609
Одна з виробничих ділянок "Кремний ЭЛ"
Одна з виробничих ділянок "Кремний ЭЛ"

"Кремний ЭЛ" у РФ є одним з найбільших постачальників військової мікроелектроніки, в який Кремль влив мільярдні кошти

Під час масштабної атаки дронами стратегічних об'єктів РФ у ніч з 29 на 30 серпня під удар потрапив російський виробник мікроелектроніки "Кремний ЭЛ" у Брянську. За неофіційними джерелами після удару в одному з цехів сталась пожежа.

Але, треба бути відвертим, навряд одиночна атака дроном-камікадзе на такий об'єкт може вивести його з ладу. Водночас коли мова йде про "Кремний ЭЛ" необхідно розуміти, що дальність до нього від кордону з Україною становить лише 110 км. Тобто цілком у межах ураження деяких далекобійних засобів ураження українського виробництва.

Читайте також: Оголошено кількість знищених Ил-76 під Псковом та чому це трохи більше за просто знищені літаки

Кремний ЭЛ
"Кремний ЭЛ" у Брянську

При цьому повне ураження підприємства цілком може мати більш ніж позитивний вплив для України. Справа в тому, що "Кремний ЭЛ" є другим у РФ виробником мікроелектроніки взагалі. При цьому 90% виробництва йде у військову продукцію.

Але підприємство спеціалізується більше не на виробництві готових блоків чи мікросхем, а на дискретній продукції - транзистори, діоди, прості модулі на їх основі. Тобто це головний виробник компонентів, які використовуються, напевно, в абсолютно всіх військових мікросхемах у РФ.

Кремний ЭЛ
Територія заводу "Кремний ЭЛ"

Важливість цього підприємства для військово-промислового комплексу РФ цілком демонструє об'єм інвестицій - з орієнтовно 2010 року по 5,5 млн доларів щорічно. У 2014 році підприємство звітувало, що з 2000 року наростило випуск продукції у 8 разів.

Також тоді було оголошено й об'єми виробництва деяких видів продукції - корпусові інтегральні схеми та транзистори - перше місце у РФ та план на 2014 рік у 7 млн одиниць.

Кремний ЭЛ
Один з виробничих цехів "Кремний ЭЛ"

А після 2014 року об'єми фінансових вливань лише зросли через завдання "Кремний ЭЛ" вирішити питання імпортозаміщення. І станом на 2019 рік завод звітував про отримання загалом понад 160 млн доларів (понад 1 млрд рублів) на цю задачу.

Також у РФ декларували, що підприємство освоїло випуск продукції на техпроцес 500 нм, з планом вийти на 350 нм. Для порівняння звісно зазначимо, що з 2020 року виробництво мікросхем у провідних компаніях здійснюється за техпроцесом у 5 нм.

Відомо й про участь "Кремний ЭЛ" у деяких стратегічно важливих для РФ дослідно-конструкторських роботах "Агрофон", "Агрономия" та "Силовик-5". Попри назву вони не мають жодного відношення до агрономії чи електромереж. Мова йде про частину російської федеральної програми "Альтернатива" з розробки нових РЛС на активних фразованих решітках з використанням нової елементної бази, які призначені для ППО, літаків, кораблів тощо.

Таким чином доволі компактні виробничі потужності "Кремний ЭЛ" у Брянську є більш ніж цікавим кандидатом для того, щоб просто змішати його з землею. Тим паче, що успішна атака дроном-камікадзе продемонструвала певну слабкість російської ППО у цьому районі.

Читайте також: "Нептун" для ударів по наземних цілях має дальність у 400 км, але поки питання у тому, що таких ракет небагато