xcounter
#

Німці у 80-х роках мали проект модернізації Leopard 1A6 "їздить і стріляє", який може зараз знадобитись ЗСУ

7703
Танкісти ЗСУ опановують Leopard 1A5, травень 2023 року, фото - Anders Lomholt
Танкісти ЗСУ опановують Leopard 1A5, травень 2023 року, фото - Anders Lomholt

Спроби покращити захист та вогневу міць таких машин були раніше, ці напрацювання можуть стати нам в нагоді

Україна отримала від Німеччини уже другу партію танків Leopard 1A5. Ці танки вкрай потрібні нашим воякам, бодай як машина вогневої підтримки за принципом "їздить і стріляє". Але що цікаво, навіть для модернізації саме в цьому напрямку отримані Leopard 1A5 можуть мати ще певний потенціал, який ймовірно можна буде втілити навіть в тих умовах, в яких зараз працює український ОПК.

У таких умовах завжди цінними є уже готові рішення, які можна просто "адаптувати на місцевий грунт". І в даному контексті цілком доречно згадати, що та сама Німеччина у 1980-х роках працювала над проектом модернізації "Леопардів" під індексом Leopard 1A6, деякі деталі про який можна знайти у відкритому доступі.

Читайте також: Що цікавого, крім танків, Німеччина передає у новому пакеті оборонної допомоги для ЗСУ
Прототип Leopard 1A6, архівне зображення з відкритих джерел

Відомо, що в рамках проекту модернізації Leopard 1A6 німці планували ставити на танки блоки композитної броні, серед складових якої – алюміній, бронесталь та гума, габарит 570 мм. Окрім того, на одному із прототипів було посилено захист башти у верхній проекції, також було загалом понижено рівень інфрачервоної помітності машини.

Оновлення зазнала також ходова частина танку. Але найбільш важлива деталь проекту модернізації Leopard 1A6 – установка 120-мм гармати замість 105-мм гармати. Проектувальники були цілком свідомі того, що навіть за таких покращених характеристики Leopard 1A6 не зможе виконувати функціонал сучасних ОБТ на полі бою. Тому такі машини планувалось позначати як KW90-PzAbwKW або Panzerabwehr-Kampfwagen – "винищувач танків", "самохідна протитанкова гармата", тобто буквально позначати як машину під задачі "їздить та стріляє".

Прототип Leopard 1A6, архівне зображення з відкритих джерел

Завершення "Холодної війни" зробило такий проект модернізації неактуальним, тому Leopard 1A6 так і залишився взагалі маловідомим. Але можливо, у німецьких проектувальників цієї машини залишились креслення та необхідні технологічні рішення, які б могли знадобитись для вдосконалення переданих нам Leopard 1A5 до значно кращого рівня вогневої міці та захищеності.

Тим більш, що самим німцям в принципі не чужою досі є ідея машин вогневої підтримки за принципом "їздить і стріляє", навіть якщо такі розробки лишаються поки на рівні концепцій. Тут варто пригадати, що буквально в лютому 2022 року німецький концерн Rheinmetall показав проект машини вогневої підтримки Lynx 120, для якої буквально "схрестив" Leopard 2 та БМП Lynx KF41.

Рендер бойової машини вогневої підтримки Lynx 120
Читайте також: Яке місце у строю Gripen в Україні й чому літак, який програв всі останні тендери - непоганий варіант