xcounter
#

Що саме стоїть за заявою про випробування першої вітчизняної балістичної ракети

10998
Пускова ОТРК "Грім-2" на репетиції параду у 2021 році
Пускова ОТРК "Грім-2" на репетиції параду у 2021 році

Українська ракетна програма отримала новий виток, але про що саме може йтись

Під час свого спілкування із журналістами сьогодні, 27 серпня 2024 року, президент України Володимир Зеленський зробив буквально сенсаційну заяву, яка свідчить про значний ріст можливостей військово-промислового комплексу нашої держави.

Глава держави та Верховний Головнокомандувач заявив про те, що "Україна успішно випробувала першу балістичну ракету власного виробництва". Тобто іншими словами, наш ОПК успішно просувається в роботі над виробом, що має стати відповіддю на рашистський ОТРК "Искандер".

Читайте також: Генштаб ЗСУ показав роботу 49-ої інженерно-штурмової бригади на Курщині
ОТРК "Сапсан", фото ілюстративне

На перший погляд, ці слова можна сприймати так, що тут мова йде таки категорично про вітчизняний ОТРК "Сапсан", він же "Грім-2".

Тим більш, можемо пригадати, що ще в листопаді 2023 року ЗСУ вперше за час війни заговорили про справи з ОТРК "Грім-2", і був цікавий натяк, котрий в ефірі АрміяFM тоді давав начальник Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генштабу ЗСУ бригадний генерал Сергій Баранов.

Крім того, не варто забувати, що цей весь час вітчизняна програма "Грім-2" не давала спокою й російським окупантам. І тут ми можемо пригадати повідомлення про те, що Міноборони РФ почало "збивати" балістичні "Грім-2" вже по дві на день, і на той момент рашисти стверджували про начебто збиття уже семи таких ракет.

ОТРК "Сапсан", фото ілюстративне

Але на цьому моменті від Defense Express ми маємо наголосити на такому важливому моменті. Чи справді там мова була саме про ОТРК "Грім-2" - це має бути предметом окремого огляду.

А от саме в даній публікації ми хочемо наголосити на тому, що заява про успішне випробування вітчизняної балістичної ракети означає загалом таки значний ріст можливостей нашого ОПК. Бо тут мова про те, що незалежно від типу виробу, його потрібно виготовити в обсязі, необхідному для випробувань, а це є доволі непересічним завданням, зважаючи на постійні ракетні удари рашистів по нашій території.

Окремо складним завданням тут могло бути зберегти секретність і при цьому продовжувати роботи над розвитком проекту в необхідному темпі.

Навіть попри те, що ми достеменно не знаємо, про який саме виріб мова, очевидно, що його потрібно було випробувати на практиці, тобто провести випробувальний пуск. А зробити це, незалежно від того, де по факту і в якій географічній точці проводились випробування, було ще одним окремо складним завданням.

І попри все, із цим комплексом викликів наш ОПК таки впорався, тому й маємо факт заяви від глави держави про успішне випробування вітчизняної балістичної ракети. Тим більш, що у цій заяві нема чіткої вказівки на час проведення цього тесту, що в свою чергу може означати ймовірно більший прогрес у цій програмі, аніж заявляється публічно.

Читайте також: Українські F-16 отримали від США найновішу версію РЕБ проти ППО РФ, її не мають навіть союзники по НАТО