xcounter
#

Українські F-16 отримали від США найновішу версію РЕБ проти ППО РФ, її не мають навіть союзники по НАТО

F-16 - це багатофункціональний винищувач, який може виконувати різні бойові завдання
F-16 - це багатофункціональний винищувач, який може виконувати різні бойові завдання
11402

Спецпідрозділ РЕБ повітряних сил США 350th Spectrum Warfare Wing​ оновив F-16 Повітряних сил України для протидії засобам протиповітряної оборони РФ

У повітряних силах США офіційно повідомили про те, що українські винищувачі F-16 отримали спеціальне оновлення систем радіоелектронної протидії. Вони були внесені для ефективної протидії російським системам протиповітряної оборони з урахуванням особливостей їх роботи.

Це оновлення проводив 350th Spectrum Warfare Wing, підрозділ американських повітряних сил, який відповідає за розвиток, адаптацію та розробку тактики використання РЕБ, а також проводить оновлення цих систем та загалом керує їх розвитком.

Читайте також: Під час наймасштабнішого удару РФ 26 серпня РФ "аномально" використала Ту-95 та Ту-22
F-16

Як повідомляється прес-службою підрозділу, роботи були здійснені фахівцями 68th Electronic Warfare Squadron, який входить до складу крила. І це було унікальною операцією через декілька факторів.

По-перше, роботи необхідно було проводити з обладнанням, яке не знаходиться на озброєнні повітряних сил США. З боку Defense Express зазначимо, що вочевидь мова йде про контейнер ECIPS/CJS, який був помічений на українських винищувачах.

ECIPS/CJS
ECIPS/CJS

По-друге, дуже стиснуті строки, які були прив'язані до дати передачі винищувачів Україні. Тому американські фахівці спочатку мали дослідити реальні можливості обладнання, а потім модернізувати його програмну частину на основі тих алгоритмів, які використовуються у повітряних силах США для протидії російським засобам ППО.

Варто додати, що сам факт цього вже доволі цікавий. Бо виходить, що Нідерланди та Данія, а саме літаки цих країн, як зазначено, отримали оновлення, не мали доступу до американських передових рішень. Хоча можливо справа лише у зацікавленості і європейські партнери просто не проявили відповідної ініціативи.

У будь-якому випадку, американські фахівці працювали разом із європейськими колегами, а також успішно протестували всі оновлення. Завдяки цьому можливо бути впевненим, що українські F-16 дійсно отримали дуже цікаві можливості ефективно давити російські системи, що означає підвищення безпеки та результативності атак по російських ЗРК.

F-16

Але важливіше те, що в офіційному повідомленні прямо зазначено: повітряні сили США будуть отримувати від українських колег інформацію щодо використання цих засобів РЕБ у реальному бою. Це дозволить вносити подальше оновлення у роботу систем, при цьому не лише для України, а й США та інших членів НАТО.

Читайте також: Ворог спробував завдати швидкий повторний далекобійний удар: як його відбили