xcounter
#

Перше офіційне зображення ракето-дрона "Паляниця" та дальність дії - і це не те, що всі думали (відео)

18525
"Паляниця"
"Паляниця"

Попередньо розповсюджені відео та фото реактивного дрона відрізняються від офіційних зображень

Після того, як на День Незалежності президент Володимир Зеленський оголосив, що Україна має на озброєнні новий ракето-дрон "Паляниця", сьогодні зранку було опубліковано офіційне відео із нею.

Метою розробки прямо вказано використання для ударів по російських аеродромах та інших об'єктах з яких РФ здійснює обстріли України.

Читайте також: У РФ скаржаться, що ніхто не буде купляти літаки на заміну Ан-2: виробник обдурив ціною, яка вчетверо дорожча

На кадрах зображення літального апарату абсолютно інше, ніж те, що показував журналіст Роман Бочкала та керівник фонду "Батальйон Волонтер" Максим Глушак.

Реактивний дрон
Реактивний дрон, але не офіційна "Паляниця", під час випробування (фото: Максим Глушак)

Зокрема відрізняється аеродинамічна схема, яка в офіційній "Паляниці" - класична, центроплан з крилами попереду та хвостовим оперенням з чотирьох рулів позаду, який характерний для ракети. А продемонстрований раніше волонтерський проєкт - високоплан за схемою "качка" та вертикальних хвостовим стабілізатором.

Паляниця ракета дрон

І єдине, що поєднує ці два літальні апарати з точки зору аеродинаміки - скошені закінцівки крила, але навіть вони відрізняються, у "Паляниці" - вверх. Також відрізняється й метод запуску, бо у відео зазначено, що для запуску використовується наземна пускова, а не самостійний зліт зі смуги.

Єдине що об'єднує - обидва вироби використовують турбореактивний двигун. Хоча на офіційному зображенні "Паляниці" не видно дуже необхідної для роботи реактивного двигуна деталі - повітрозабірника.

Паляниця ракета дрон

Питання з двигуном, до речі, потребує уточнення, бо англійською його підписали "rocket drone", а не "jet drone". І хоча використання у таких літальних апаратах саме ракетних рідинних чи твердопаливних двигунів виглядає цікавим, мова все ж таки йде про турбореактивний двигун (про що окремо згадується у відео), а тому правильніше говорити про те, що "Паляниця" є реактивним дроном.

З додаткових деталей: розробка тривала 1,5 року, а вартість "набагато нижче аналогів", при цьому надалі очікується здешевлення та масштабування виробництва.

Підкреслено, що всі інші деталі - засекречені. А з усієї додаткової інформації те, що вона далекобійна й у межах її дії два десятки російських аеродромів. Також була додана мапа з ними. Бо на мапі можливо побачити аеродроми у районі Пскова, Саваслейку, яка була дуже результативно уражена, а також головну базу стратегічної авіації РФ "Энгельс".

Паляниця ракета дрон

Для того, щоб дістати російські аеродроми під Псковом мінімальний показник дальності має становити близько 750 км, приблизно аналогічну дальність, якщо рахувати від лінії фронту, для удару по "Энгельс" і на 100 км менше для удару по "Саваслейка". Тобто якщо це не фантазія дизайнера, то мова йде про те, що "Паляниця" дійсно далекобійна.

Водночас на заставці для більш широкої версії на YouTube, яка вийшла згодом прямо вказано, що дальність складає 600 км.

Читайте також: GDLS отримала новий контракт на постачання легких танків M10 Booker