xcounter
#

25% від наявних: знищено один МиГ-31К, ще пошкоджено до шести, ударів по аеродрому "Саваслейка" було два - ЗМІ

20263
МиГ-31
МиГ-31

За інсайдерською інформацією по авіабазі із МиГ-31К був завданий другий та значно результативніший удар

Сили оборони України завдали не один, а два далекобійні удари по ворожій авіабазі "Саваслейка", де базуються російські МиГ-31К, які є носіями ракет Х-47М2 "Кинжал". Перший, відомий, був завданий 14 серпня, тоді вдалось пошкодити склад паливно-мастильних матеріалів, а також пошкодити один МиГ-31К.

Це підтвердили неназвані представники Головного управління розвідки Міноборони України, які поспілкувались із "РБК-Україна". Вони також повідомили і про другу значно успішнішу атаку по цьому аеродромі, яка була здійснена 16 серпня. Саме завдяки їй було знищено один МиГ-31К, два військово-транспортних Ил-76, а також пошкоджено ще близько п'яти, ймовірно, МиГ-31К.

Читайте також: Українські зенітні FPV-дрони стають серйозною проблемою для російських вертолітників - на "болотах" бідкаються
МиГ-31К
МиГ-31К

З боку Defense Express зазначимо, що якщо офіційно підтвердиться пошкодження шести МиГ-31К та знищення ще одного, то мова йде про ураження приблизно 25% всіх носіїв так званих гіперзвукових ракет "Кинжал" у РФ. Бо за оцінками загальна кількість МиГ-31К у РФ не перевищує 24 одиниць на думку західних аналітиків. Водночас існує і значно менш оптимістична для РФ оцінка - до 12 одиниць МиГ-31К. І саме тому офіційне підтвердження таких успіхів дійсно вкрай важливо.

Додамо, що наразі наявних якісних публічних знімків авіабази "Саваслейка", яка знаходиться у 650 км від кордону у Нижньогородський області, у вільному доступі немає. А загальнодоступний від ESA, який був зроблений 17 серпня, тобто на наступний день, не дозволяє роздивитися деталі.

Сервіс моніторингу пожеж NASA також не показує наявність пожеж на аеродромі 16 чи 17 серпня. Хоча вибух дрона, який не призвів до тривалого горіння, зафіксований не буде.

Водночас варто зазначити, що можливість ураження саме такої кількості МиГ-31К цілком можлива. Справа в тому, що під час ще першої атаки 14 серпня, ворог не зміг підняти у небо всі літаки. Можливо, що аналогічна ситуація трапилась і через два дні.

Особливо, якщо вона стала несподіваною для ворога. Зокрема так зване міноборони РФ, а також місцева влада не повідомляли про атаку дронами 16 серпня. Відповідно до офіційних зведень, у РФ у той день відрапортували лише про традиційне "успішне перехоплення" п'яти БПЛА над Чорним морем, а також про окремі дрони над Бєлгородською та Курськими областями.

Також варто нагадати, що Україна має у своєму арсеналі для ударів по РФ не лише дрони, а й ракети. Наприклад, сьогодні, у ніч на 21 серпня, ЗСУ атакували С-300 у Ростовській області ракетою "Нептун".

Оновлено:

Згодом голова ГУР МОУ Кирило Буданов публічно повідомив про те, що у результаті атаки 16 серпня по аеродрому "Саваслейка" було знищено один МиГ-31 і два військово-транспортних Ил-76. Про можливо уражені машини він не згадує.

Читайте також: ЗСУ продовжать отримувати чеські "шахедобійки" Viktor та модернізовані танки від Excalibur Army