xcounter
#

Українські зенітні FPV-дрони стають серйозною проблемою для російських вертолітників - на "болотах" бідкаються

Ми-28
Ми-28
20904

Схоже, що наразі українські бійці користуються широким вікном можливостей, які відкрили зенітні FPV-дрони, проти яких у РФ немає протидії

У РФ почали бідкатись на те, що українські зенітні FPV-дрони тепер уражають більше вертольотів ніж зенітні ракети. З таким твердженням виступив відомий своїм "вечного полета" російський "воєнкор" Fighterbomber. Хоча за весь час відомо лише про дві результативні атаки, обидві на Курщині.

А на додачу зазначив, що російський льотний склад регулярно отримає догани за енергійне маневрування під час атак. Останнє також заслуговує уваги, бо єдина причина видачі таких дисциплінарних стягнень - спроби зберегти ресурси машин.

Читайте також: ЗСУ продовжать отримувати чеські "шахедобійки" Viktor та модернізовані танки від Excalibur Army

Також була піднята тема встановлення на російські вертольоти комплексів РЕБ, які активно використовуються наземними підрозділами. Як виявилось цією задачею у РФ поки займають лише на рівні "ентузіастів", які "колхозять" свої вироби на машини на свій ризик. Централізовано, із залученням відповідних наукових та виробничих потужностей у РФ цією темою ніхто не займається.

Водночас всі наявні на російських вертольотах засоби призначені для протидії та попередженню про загрозу від зенітних ракет та ракет "повітря-повітря". Зокрема комплекс Л-370 "Витебск" попереджає екіпаж вертольоту про опромінення РЛС або лазером, фіксує запуск та наближення ракет, випускає теплові пастки та диполі для протидії тепловим та протирадіолокаційним головкам самонаведення ракет. Але жодного з цього проти FPV-дронів не допоможе.

Л-370 Витебск Ка-52
Елементи Л-370 "Витебск" на Ка-52

З огляду на це, зараз для українських зенітних FPV-дронів дійсно з'явилось доволі цікаве вікно можливостей. Бо саморобні комплекси РЕБ для літальних апаратів, особливо для вертольотів і тим більше особливо для Ка-52, з їх рівнем вібрації, це доволі окрема та цікава тема. Окрім того, сам вертоліт, має цілий ряд радіосистем, які цілком можуть почати конфліктувати із саморобними комплексами РЕБ.

Водночас до появи заводських засобів російського виробництва ще дуже довго. Бо у царині авіації навіть розробка підвісного контейнера це про доволі довгий термін. Більше того, коли мова йде про РЕБ, який може конфліктувати із власними радіоелектронними системами носія.

А враховуючи вартість та складність цілі, цілком логічно, що зенітні FPV-дрони можуть відрізнятися використанням дорожчих комплектуючих та оснащенням. А тому, наприклад, встановлення на них машинного зору, який нівелює РЕБ, є доцільним та логічним рішенням. Тому і розробки будь-яких засобів боротьби у радіоспектрі можуть виявитись безпорадними.

Й таким чином наразі зенітні FPV-дрони цілком можуть стати доволі ефективним засобом протидії вертольотам. Особливо враховуючи появу зразків, які можуть розганятися вже до 260 км/год. Хоча для того, щоб ефективно наздогнати ворожий вертоліт треба збільшувати швидкість, бо для Ка-52 ті самі 260 км/год - крейсерська швидкість, при максимально допустимій у 310 км/год. Водночас і такий параметр означає можливість результативного перехоплення на зустрічних курсах.

Читайте також: РФ остаточно загнала рештки Чорноморського флоту у Новоросійськ та перекрила вхід іржавими баржами (фото)